Руските войски взривиха стената на язовира на Каховската ВЕЦ в

...
Руските войски взривиха стената на язовира на Каховската ВЕЦ в
Коментари Харесай

Русия взриви язовира на Каховската ВЕЦ /снимки/

Руските войски взривиха стената на язовира на Каховската Водноелектрическа централа в Херсонска област, заяви украинското оперативно командване " Юг ".
" В момента се прецизират мащабът на разрушенията, скоростта и размерът на водата, както и евентуалните региони на наводнения. Всички служби работят ", се споделя в изказване на военните. Започна незабавна евакуация на жителите на регионите, които са застрашени от водата. " След 5 часа равнището на водата след разрушаването на Каховската водноелектрическа централа ще доближи сериозно равнище ", сподели губернаторът на Херсонска област Александър Прокудин.
Украинският президент Володимир Зеленски свика изключително съвещание на Съвета за национална сигурност на Украйна по отношение на гърмежа на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и защита Алексий Данилов.
Владимир Леонтиев, началник на окупационната администрация, назначена от съветските управляващи в региона на Новокаховка в Херсонска област, първо изрично отхвърли нещо да се е случило на водноелектрическата централа. " Това е измислица. Всичко е умерено ", сподели той. След като съветските държавни осведомителни организации потвърдиха информацията за разрушенията, а в обществените мрежи бяха оповестени фотоси и видеа, той сподели, че язовирната стена се е срутила от напреднала възраст. После още веднъж промени версията си и " посочи ", че горната част на Каховската Водноелектрическа централа е разрушена вследствие на обстрел от украинска страна, само че самият язовир не е опустошен.
Нивото на водата след разрушаването на станцията се увеличи с 2,5 метра надолу по течението, всички служби са на място, заяви РИА Новости.
Руските военни репортери поддържат версията, че язовирът се е срутил самичък.
" По моя информация никой не го е взривявал (няма детонации, споделят хората, артилерията на въоръжените сили на Украйна е изстреляла няколко снаряда по-късно). Всичко това е разследване от предходни вреди!!! Язовирът и налягането на водата просто не устояха. Островите към този момент стартират да се наводняват, популацията се изтегля ", написа съветският пропагандист Юрий Подоляк.
Телеграм каналът Рибар оповестява, че няма достъп до основния корпус на Каховската Водноелектрическа централа. " Хората, които в миналото са работили в Каховската водноелектрическа централа, настояват, че към този момент разрушението не е толкоз апокалиптично, колкото наподобява: самият " било " към момента е недокоснат. На водноелектрическата централа работят ремонтни екипи, които се пробват да спрат пробива ", написа той. По-късно посочи, че могат да бъдат залети към 80 обитаеми места. Въпреки това окупационните управляващи считат, че няма потребност от евакуация на популацията.
В Херсон обаче настояват, че съветската войска съзнателно е взривила водноелектрическата централа от вътрешната страна. Журналистът от Херсон Константин Риженко написа, че съветската войска се е решила на тази стъпка, тъй като „ те откриха нашия плацдарм покрай делтата на Днепър и на островите “.
„ По предварителни данни вечерта руснаците са отворили всички шлюзове, с цел да пуснат вода, с цел да покачат равнището на водата в Днепър. Очевидно равнището на наводняване, което осигуряваше приключването на водата, не ги устройваше. Следователно най-вероятно язовирът е бил взривен - някой се е побъркал или е взел такова „ брилянтно “ решение, като по този метод е забавил разширението на нашия плацдарм на островите. Не знам по какъв начин в действителност желаеха да го създадат, само че стана по този начин, че унищожиха съвсем цялата водноелектрическа централа. За благополучие нямаше цунами, водата вървеше отмерено. Това е може би единственото позитивно нещо в обстановката “, написа Риженко.
Още през октомври Зеленски предизвести, че Русия е минирала язовира на Каховската Водноелектрическа централа и е подготвена да наводни десетки градове, с цел да упрекна Украйна. „ Русия съзнателно основава почва за огромна злополука в южната част на Украйна “, сподели той на среща с Европейския съвет, представен от международните организации.
Зеленски сподели, че разрушаването на язовира може да наводни голяма територия и да лиши южната част на Украйна от водоснабдяване. Това може също по този начин да заплаши Запорожката атомна електроцентрала, която черпи от резервоара в близката Каховка за изстудяване, сподели той. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР