Руските власти се оплетоха в делото за масови безредици по

...
Руските власти се оплетоха в делото за масови безредици по
Коментари Харесай

Руските власти отправят противоречиви сигнали преди местния вот в неделя

Руските управляващи се оплетоха в делото за всеобщи вълнения по време на летните московски митинги с искане за свободни локални избори в столицата на 8 септември, установи "Независимая газета ". Някои деятели получиха присъди, други е решено да бъдат оправдани, за трети се търсят нови членове от наказателния кодекс, изяснява вестникът.

Хиляди хора бяха арестувани, а мнозина бяха бити от полицията по време на демонстрации в Москва през юли-август поради недопускане на опозиционни политици до присъединяване в изборите. "Това бе заплашване на деятелите, само че въпреки това, управляващите видяха опозиция от страна на гражданското общество. И в този момент, с цел да охладят пристрастеностите, взеха решение да пуснат част от упрекнатите ", разяснява правозащитникът Николай Кавказски. Нощните обиски и арестите обаче не престават, образуват се нови административни каузи, показва той.

Гоненията против някои деятели стопират, тъй като делото за всеобщи вълнения се разпадна заради очевидна липса на доказателствена база, споделя политологът Алексей Макаркин. "Властта не желае хората да се ядосват - и към изборите, и отвън изборите. Защото животът ще продължи и след 8 септември, може да се случат доста неща. И е реалност, че държането на почтени под стража дава мотив за повтаряне на всеобщите митинги ", прибавя специалистът. Според него силовите шефове в Русия виждат в неуспеха на делото за всеобщи вълнения собствен персонален крах, само че в елитите има разединение на мненията, а публичното мнение в тази ситуация не поддържа властта. "Няма никаква война сред кулите на Кремъл - просто някои хора във властта желаят да засилят позициите на силовите шефове, само че има и други, съгласно които тази позиция е рискова ", изяснява той.

"Броени дни остават до локалните избори в Русия - това демонстрира, че отслабването на натиска не е тактика, а тактичност на управляващите ", споделя аналитикът Константин Калачов. Според него Кремъл цели да смекчи протестните настройки, да покаже, че властта е способна да демонстрира хуманизъм и великодушие, и в обстановката може би се е намесил даже президентът Владимир Путин. "Но след изборите няма да има никакъв хуманизъм за протестиращите ", предсказва той. "Всъщност властническите режими стартират да умират, щом се трансфорат от тревопасни в кръвожадни, а у нас режимът е всеяден и непрекъснато си мени тактиката ", обобщава съветският наблюдаващ.

"Серията наказателни каузи в Москва след летните митинги губи обороти и надали ще докара до гръмък демонстративен развой ", написа "Ведомости " в публицистичен коментар. Изданието акцентира, че съветската власт насочва нееднородни и разнопосочни сигнали - приключва каузи и в същото време прави нови арести, издава ефикасни присъди, само че смекчава ограниченията за неотклонение на други обвинени и при все това не съумява да събере доказателства за всеобщи вълнения, образува ново дело за екстремизъм. Това може да се пояснява като отчасти проваляне за силовите ведомства, само че вместо гръмък демонстративен развой се задават нови каузи, отбелязва всекидневникът. Според "Ведомости " не трябва да се разчита делото за всеобщи вълнения да се закрие напълно - това би сложило въпроса управляващите и силовите структури да дават отговор за суровото угнетяване на митингите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР