Руските танкове и войски са започнали настъплението си в Северодонецк

...
Руските танкове и войски са започнали настъплението си в Северодонецк
Коментари Харесай

200 бомбардировки на час: Танковете на Русия навлизат в Северодонецк

Руските танкове и войски са почнали настъплението си в Северодонецк - най-големия град в Донбас, който към момента е в украински ръце. По улиците се водят интензивни борби, а непрестанният обстрел към този момент основава картина, сходна на тази в Мариупол.

" За страдание имаме разочароващи вести - врагът навлиза в града. ", заяви пред украинската национална телевизия в понеделник районният губернатор на Луганск.

По негови думи съветската войска употребява същите тактики " още веднъж и още веднъж ": " Обстрелват с часове - по три, четири, пет часа - по-късно нападат. Тези, които настъпват, умират. След това обстрелите и офанзивите се повтарят и по този начин, до момента в който не създадат пробив. "

" Не ги интересува с какъв брой животи би трябвало да платят за това ", разяснява обстановката украинският президент Володимир Зеленски.

Северодонецк е главният фокус на войната в миг, като агресорите реализират муден, само че последователен напредък в Донбас.

Според очевидци градът е бомбардиран по " 200 пъти на час ", написа The Guardian, като съветските войски се пробват да отрежат достъпа на украинските подкрепления и да обкръжат оставащите отбранители.

Кметът на града Олександър Струик удостовери в телефонно изявление пред Associated Press, че Москва е напреднала с " няколко блока по посока на центъра ". Той добави, че украинците се борят да отхвърлен руснаците по улиците, а цивилните - сред 12 и 13 хиляди - се укриват по изби и бункери.

Според калкулации на локалните управляващи, убитите цивилните от съветските офанзиви в Северодонецк към този момент наброяват 1500, като част от тях са умряли заради дефицит на медикаменти. Струик разказа града като " изцяло опустошен " и разгласи, че броят на жертвите се повишава всеки час, само че управляващите нямат опция да наблюдават какъв брой са паднали в боевете по улиците.

90% от постройките са били улучени от съветския артилерийски обстрел, а електричеството и връзките са съвсем напълно прекратени. Населението на града преди началото на военните дейности бе 100 хиляди души.

Френският публицист Фредерик Льоклер-Имхоф бе погубен, откакто шрапнел проби бронята на филантропично транспортно средство, употребявано за евакуация на цивилни.

Засилен е и обстрелът над прилежащия град Лисичаск, който се намира на отсрещния бряг на стратегически значимата река Северски Донец. Украинците към момента държат контрола над последния си вероятен път за достъп и евакуация, водещ на югозапад към Бахмут.

Министърът на защитата на Украйна Олександър Мотузяник уточни, че се прави всичко допустимо, с цел да не се разреши на Москва да обкръжи изцяло Северодонецк. Ако той падне, това ще помогне доста на задачата на Кремъл да затвърди хватката си към Донбас.

В съветският външен министър Сергей Лавров уточни точно " освобождението на районите Донецк и Луганск " като безспорен приоритет на Русия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР