Руските сили разширяват атаката към нови украински градове, срещу които

...
Руските сили разширяват атаката към нови украински градове, срещу които
Коментари Харесай

Русия разширява атаките срещу украински градове и обгражда Киев

Руските сили уголемяват офанзивата към нови украински градове, против които досега не е имало пряк обстрел. Сателитни фотоси демонстрират, че военна техника захожда към Киев, а президентът Володимир Зеленски сподели, че Русия се приготвя за „ дехимизация “ на Украйна.

В петък съветската войска нападна Луцк и Днепър. Ударът в Луцк е бил ориентиран към летище. Съобщава се също за офанзива против фабрика, която е единственото място, където могат да бъдат ремонтирани избрани мотори на изтребители.

В Днипро е умрял един човек, оповестява Службата изключителни обстановки на Украйна „ Около 6.10 часа имаше три въздушни удара в града. Поразени са детска градина и жилищен блок “, оповестиха украинските управляващи.

Сателитни фотоси демонстрират, че съветска военна колона, заплашваща Киев от север, се е разпръснала на нови позиции, заяви Ройтерс. Това се вижда от фотоси на частната компания за разузнаване Maxar Technologies. Експертите разясняват, че предислоцирането евентуално е обвързвано с подготовка за нахлуване на столицата.

Представител на Пентагона сподели, че съветските сили са се доближили с 5 км по-близо до Киев през последните 24 часа.

В четвъртък кметът на града Виталий Кличко разгласи, че се приготвя защита против масирана офанзива, а над половината жители са напуснали столицата.
 Сателитна фотография на разследващата компания Maxar Technologie
Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи изказване късно в четвъртък. Той опроверга съветските изказвания, че в Украйна са създадени химически оръжия или оръжия за всеобщо заличаване. Зеленски предизвести, че Русия ще получи "най-тежките наказания в отговор ", в случай че употребява такива оръжия против Украйна.

„ Решихте ли да извършите „ дехимизация “ на Украйна? Използване на амоняк? Използване на фосфор? Какво друго сте ни подготвили “, сподели Зеленски.

Украинският президент употребява думата „ дехимизация “ по сходство на думата „ денацификация “, която съветският президент Владимир Путин използва като за цел на нахлуването, което Русия назовава „ военна интервенция “.

„ Няма химикали или други оръжия за всеобщо заличаване на моята земя “, сподели още Зеленски.

Съединени американски щати дефинираха изказванията на Русия като "смешни " и споделиха, че това е подправена вест, която има за цел да оправдае евентуалната приложимост на Русия на сходни оръжия против Украйна.

Ройтерс заяви, че Световната здравна организация (СЗО) е посъветвала Украйна да унищожи всички рискови патогени, държани в проучвателен лаборатории, с цел да предотврати „ всевъзможни евентуални разливи “, които биха могли да навредят на хората.

Подобно на други страни, Украйна има лаборатории за публично здраве, които учат рискови болести при хора и животни, в това число COVID-19. Някои от тези лаборатории са получавали поддръжка от Съединени американски щати, Европейски Съюз и СЗО в предишното.

Сега лабораториите са в центъра на пропагандна война сред Русия и Запада, като Русия упреква Украйна, че поддържа, ръководени от Съединени американски щати уреди за биологични и химически оръжия.

Организация на обединените нации ще организира изключително съвещание в петък по искане на Русия, с цел да разиска техните недоказани изказвания.

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис упрекна Русия в осъществяване на "зверства с невъобразими размери " в Украйна, а Международният комитет на Червения кръст предизвести, че запасите от храна и вода в обсадения Мариупол са рисково намалели.

От няколко дни градът е подложен на тежки бомбардировки от страна на съветските бойци. Бяха атакувани детска болница, търговски комплекс и други цивилни цели. По думи на кмета на града Сергей Орлов досега са починали 1207 души, а телата им са „ събирани от улицата “.

Пред нощта в четвъртък стана ясно още, че съветските военни са обстрелвали Института по физика и технологии в Харков, в който има пробен нуклеарен реактор.

Мирните договаряния сред външните министри на Украйна и Русия в Турция завършиха без прогрес за преустановяване на огъня. По-късно Русия разгласи, че от през днешния ден всекидневно ще открива филантропични коридори, водещи към нейна територия от обсадените украински градове. Допускат се и коридори към Централна и Западна Украйна, само че при координиране с украинските управляващи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР