Руските дипломати и украинските им колеги са постигнали споразумение относно

...
Руските дипломати и украинските им колеги са постигнали споразумение относно
Коментари Харесай

Русия и Украйна постигнаха споразумение относно зърното

Руските дипломати и украинските им сътрудници са постигнали съглашение по отношение на подновяването на доставките на зърно. Това разгласи представител на турското държавно управление, осведомен с развоя на договарянията. Сделката ще бъде оповестена в петък, като само възможни съществени несъгласия, които зародят в последния миг, биха попречили на завършването на съглашението, написа Politico.

Реклама
Новината идва след няколко дни на договаряния в Анкара, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган даже се срещна непосредствено с съветския си сътрудник Владимир Путин, въпреки и това да се случи в Техеран. Според източници на Financial Times турският главнокомандващ, както и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш са имали основна роля за завършването на договорката.

Съгласно сделката товарните кораби, които пътуват от и до украинските пристанища, ще бъдат проверявани тук-там за наблюдаване в Турция, с цел да се подсигурява, че плавателните съдове не се употребяват за транспорт на оръжия. Това е едно от огромните терзания на Москва, като беше и една от аргументите разбирателството да се забави толкоз. Трета страна отвън НАТО - към момента да няма изясненост коя тъкмо - ще се грижи за даването на изчистен от мини път за корабите.

Според съглашението Русия няма да може да нападна товарните кораби, само че украински представители са изразили съществени подозрения по отношение на сигурността и съветските дейности. " Всеки е наясно, че нещо може да се обърка ", споделя пред Financial Times украински чиновник, непосредствен до договарянията.

Говорителят на украинското външно министерство Олех Николенко съобщи, че украинската страна ще " поддържа единствено тези решения, които ще подсигуряват сигурността на южните региони на Украйна, мощната позиция на украинските въоръжени сили в Черно море и безвредния експорт на украински селскостопански артикули на международните пазари ".
Реклама
Украйна има съществени терзания по отношение на това да не стане уязвима на офанзиви, ако отстрани мините, които пазят нейните пристанища, само че също по този начин блокират достъпа на корабите до морето. За да подписа договорка, Украйна споделя, че Русия би трябвало да даде гаранции, че няма да удари пристанищата или корабите със зърно, когато стартират да работят още веднъж.

Същата позиция зае и Вашингтон, като представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс съобщи, че ще е нужно следене за съблюдаване на контрактуваните условия. " Ние приветстваме оповестяването на това съглашение по принцип, само че това, върху което се фокусираме в този момент, е да държим Русия виновна за използването на съглашението и за това да разрешава на украинското зърно да стигне до международните пазари. Факт е, че към днешна дата Русия употребява храната като оръжие по време на този спор ", съобщи Прайс, представен от Politico.
Около 750 хиляди души в Етиопия, Йемен, Южен Судан, Сомалия и Афганистан сега са изложени на риск от апетит. Поскъпването изостря проблемите, почнали с коронавирус пандемията, и усилва вероятността от безредици в най-силно засегнатите страни. Настоящата рецесия с храните ще заличи напредъка на интернационалната общественост от последните десетилетия за справяне с недохранването. Още през 2021 година броят на хората, изпитващи дефицит на храна, е скочил до 900 млн., което е най-високото равнище от началото на века, демонстрират данни на МВФ. Свързани публикации Руската рулетка с газа 22 юли 2022, 06:39 Украйна предизвести за по-малко площи с пшеница, в случай че съветската обсада продължи 20 юли 2022, 11:37 Русия към този момент загатва за цялостно прекъсване на газа за Европа 19 юли 2022, 07:25 Руската игра на глада 15 юли 2022, 11:04 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР