Руски ядрен удар би променил хода на конфликта в Украйна

...
Руски ядрен удар би променил хода на конфликта в Украйна
Коментари Харесай

Високопоставен представител на НАТО: Руски ядрен удар почти сигурно ще предизвика физически отговор

Руски нуклеарен удар би трансформирал хода на спора в Украйна и съвсем сигурно ще провокира " физически отговор " от страна на съдружниците на Киев, а евентуално и от НАТО, съобщи пред почитан представител от алианса, поискал анонимност.

Всяко потребление на нуклеарни оръжия от Москва би имало " непредсказуеми последствия за Русия ", добави той малко преди срещата групата на НАТО за нуклеарно обмисляне, която се организира при закрити врата.

Според него Москва употребява нуклеарна изразителност главно, с цел да възпре НАТО и някои други страни от непосредствено влизане в спора.

В хода на продължаващия към този момент осми месец спор, Русия понесе тежки загуби в жива мощ и военно съоръжение, а през последния месец мина в оттегляне на няколко фронта. 

На фона на това президентът Владимир Путин разгласи анексирането на четири украински територии, които частично се намират под съветски надзор и заплаши, че ще ги пази с нуклеарно оръжие.

Съветникът на Белия дом по национална сигурност Джейк Съливан предишния месец сподели, че Съединени американски щати са декларирали ясно на Москва, че ще има " пагубни последствия ", в случай че употребява нуклеарно оръжие в Украйна. Той обаче не оповести обществено нищо за това какъв тъкмо ще е отговорът на Вашингтон.

Вчера американският министър на защитата Лойд Остин съобщи пред публицисти в коридорите на срещата на НАТО в Брюксел, че Съединени американски щати наблюдават за всевъзможни индикации за притеснителна смяна в нуклеарните позиции на Москва, които биха дали мотив да се допусне, че Путин се готви за офанзива с атомно оръжие.

" На този стадий не сме видели никакъв знак, които да ни наведе на сходна мисъл ", сподели Остин. 

Междувременно НАТО съобщи, че идната седмица ще организира годишното си обучение за нуклеарна подготвеност, наречено " Steadfast Noon ". 

Отмяната на ученията поради войната в Украйна би било " доста неправилен сигнал ", съобщи във вторник началникът на НАТО Йенс Столтенберг.

" Това са учения, които подсигуряват, че нуклеарното ни въздържане остава безвредно, несъмнено и дейно ", сподели той и добави, че военната мощ е най-хубавият метод да се предотврати всякаква ескалация на напрежението.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР