Руски военни самолети са бомбардирали градове в Източна и Централна

...
Руски военни самолети са бомбардирали градове в Източна и Централна
Коментари Харесай

Напрежението не стихва: Поредна тежка и напрегната нощ в Украйна

Руски военни самолети са бомбардирали градове в Източна и Централна Украйна през нощта, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на украински представители . Обстрелвани са били и покрайнини на столицата Киев .

В градовете Суми и Охтьорка , източно от Киев, покрай границата с Русия, бомби са паднали върху жилищни здания и са нанесли и огромни вреди върху електроцентрала , заяви ръководителят на администрацията на Сумска област Дмитрий Живицки. Има убити, само че украинският представител не уточни съответни числа.
 БГНЕС
Бомби са нанесли вреди и върху петролни хранилища в Житомир и Черников, западно от Киев. В Буча , което е предградие на столицата, локалният кмет Анатол Федорук сподели, че е имало мощен артилерийски огън. " Дори не можем да приберем телата, тъй като обстрелът не стопира ден или нощ ", съобщи той.

BBC заяви, че малко преди среднощ в Одеса са били чути четири мощни детонации. По-късно станало ясно, че украинската отбранителна система смъква съветски ракети, които са били изстреляни от ситуирани покрай крайбрежията военни кораби. Досега официалн о няма десант на територията на крайбрежния град.
 БГНЕС

Междувременно без резултат приключи и следващият кръг от договаряния сред Москва и Киев. Двете делегации се договориха да се срещнат за нов кръг през днешния ден.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски упрекна съветската войска, че е провалила евакуацията на цивилни през филантропичните коридори, които трябваше да бъдат отворени в страната вследствие на договарянията, съобщи Франс прес.  " Имаше съглашение за филантропичните коридори. Проработи ли то? Руските танкове проработиха вместо това, проработиха системите Град, проработиха съветските мини ", сподели Зеленски във видеобръщение в Телеграм.

Той упрекна съветските сили, че са минирали пътя , който беше контрактуван за доставката на храна и лекарства в обсадения град Мариупол. Зеленски упрекна съветските сили и, че са унищожили рейс , който е трябвало да изтегля цивилните от зоните на сражения.



" Те се твърдят, че един дребен кулоар към окупираната територия е отворен, за няколко десетки хора. Не толкоз към Русия, колкото към пропагандистите, непосредствено към телевизионните камери ", сподели Зеленски и упрекна Москва в цинизъм.

Украинският президент обаче добави, че Киев ще продължава да договаря с Русия, до момента в който бъде реализирано спокойно съглашение. " Аз оставам тук, аз оставам в Киев, аз не се опасявам ", съобщи още Зеленски.

Москва разгласи преустановяване на огъня през днешния ден в 07:00 ч. по Гринуич на някои места в Украйна, с цел да се разреши на цивилни от няколко града да се изтеглят през филантропичните коридори. Предстои маршрутите на евакуация да бъдат утвърдени от украинската страна. 

" Руската Федерация афишира преустановяване на огъня от 10 ч. московско време (7 ч. по Гринуич) на 8 март за евакуацията на цивилни, идващи от Киев, както и от градовете Суми, Харков, Чернигов и Мариупол ", разгласи звеното към съветското министерство на защитата, отговарящо за филантропични интервенции в Украйна.

Но Украйна отхвърля да изтегля цивилни към Русия. Четири от препоръчаните от руснаците коридори водят точно към Русия или към прилежащата страна Беларус , която е съдружник на Русия.
 БГНЕС

 БГНЕС

Малко преди този момент заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Мартин Грифитс съобщи, че Организация на обединените нации има потребност от сигурни коридори , с цел да може да даде филантропична помощ в зоните на бойни дейности в Украйна, съобщи Франс прес.

" Цивилните в места като Мариупол, Харков, Мелитопол и на други места обезверено се нуждаят от помощ , изключително от жизненоважни медицински доставки ", съобщи той по време на незабавно съвещание на Съвета  за сигурност на Организация на обединените нации, отдадено на филантропичната рецесия, подбудена от съветската инвазия в Украйна.

Той прикани страните в спора непрекъснато да щадят живота на цивилните, жилищата и гражданските инфраструктури по време на военните си интервенции. " Това включва и разрешаването на несъмнено прекосяване за цивилните, напускащи непринудено зоните на дейни бойни дейности, в посока, която те пожелаят ", съобщи Грифитс.

" Всички цивилни, които остават или отпътуват, би трябвало да бъдат зачитани и защитавани ", акцентира още Грифитс. Той назова войната в Украйна " един непотребен спор ".

Същевременно непрекъснатата представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд остро разкритикува съветската политика. " Хуманитарната равносметка от войната на президента Путин против Украйна натежава. Деца умират, а хора бягат от домовете си. Защо? ", попита тя. " Малки деца бяха също по този начин съществено травмирани от насилието и разрушението, на което те станаха очевидци до степен, че не могат да приказват. Физическите и психическите контузии от тази война ще бъдат трайни ", акцентира тя и добави, че е ясно, че Путин има проект за грубо отношение към Украйна.

 БГНЕС

 БГНЕС

Руската война против Украйна е предизвикала вреди на украинската транспортна инфраструктура в размер на милиарди гривни , оповестява украинската организация УКРИНФОРМ, като се базира на украинския министър на инфраструктурата Олександър Кубраков. Според него ще са нужни една или две години, с цел да се възстановят най-големите наранени обекти от тази инфраструктура.

Към края на предходната седмица вредите, нанесени единствено на транспортната инфраструктура (мостове, пътища, железопътни линии, транспортно съоръжение и летища), са надвишили 10 милиарда $, показва министърът. Според него за възобновяване на всичко това Украйна ще разчита на помощта на света. " Разбира се тази покруса не е наша, тази война не е наша. Украйна пази ползите на целия цивилизован свят ", споделя министърът и добавя: " Ние несъмнено ще победим и ще възстановим всичко ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР