Руската окупация е основната причина, поради която доскоро финландското общество

...
Руската окупация е основната причина, поради която доскоро финландското общество
Коментари Харесай

Как убеждават финландците да обичат хомосексуализма?

„ Руската окупация ” е главната причина, заради която до неотдавна финландското общество не приветства хомосексуалния разврат и агитация. Поне по този начин твърдят финландските историците. Към днешна дата обаче последователите на обичайните полезности остават в малцинството във Финландия - финландските деца се учат да трансформират пола и ориентацията си от учебно заведение.

Тази година град Хелзинки провежда семинари за многообразието на половата ориентировка и пола за всички възпитаници от шести до девети клас на главните учебни заведения. Твърди се, че „ дъговите семинари “ са самодейност на самите възпитаници, заради което в градския бюджет са включени средства за тяхното осъществяване.

Въпреки това, както признава финландската преса, някои родители не желаят децата им да вземат участие в сходни действия. Малко са обаче родителите, които се осмеляват намерено да стачкуват. Един шеф на учебно заведение, Анна Хирвонен, сподели, че е получила единствено един митинг от този тип. Нейният сътрудник от друго учебно заведение, Перти Тосавайнен, сподели, че са получили няколко молби от родители да освободят децата си от „ работилниците на дъгата “.

Според Хайди Халкилахти, специалист от общинския отдел по образованието, „ дъговите работилници “ са значима част от образователната стратегия. Според образователната стратегия главното обучение би трябвало да предизвиква " тъждество и недискриминация ".

От промяна на името до промяна на пола

Финландските учители също не останаха без внимание. През пролетта ще стартират полемики по проблемите на ЛГБТ, проведени особено за тях. Както признава финландската преса, някои учебни чиновници са били скептични по отношение на натрапването на тези семинари.

Това, което в този момент се постанова на финландските учители и възпитаници, се назовава приучване към „ смяната на идентичността “. Според сегашните идеолози на Финландия, идентичността на човек, в това число пол и полова еднаквост, не е нещо, което му е обещано един път вечно, а нещо, което може и би трябвало да бъде променяно по избор.

И по този начин, неотдавна измежду финландските юноши стана съвременна постоянната промяна на имената - някои го вършат надали не всяка седмица. В същото време желание се дава на " полово неутрални " имена. Таксата за разглеждане на заявление за промяна на име е 60 евро, а утвърждението лишава от шест до 10 работни дни.

Финландската преса с възторг приказва за младия Хеле Алатало-Хейкила, който към този момент два пъти сменя името си: от раждането си е Ото, по-късно става Хепу и едвам по-късно - Хеле.

Младият мъж надуто споделя по какъв начин се е нуждаел от смяната на името поради „ небинарната си идентичност “. Той размишлява: „ Да си дадеш име е неповторимо прекарване. Това е трогателен развой, който се трансформира в тематика размисъл. Трябва доста да мисля коя съм, какво ме характеризира. Превърнах се в Хеле, решавайки, че аз като човек с небинарна еднаквост нуждая се от ново име. Дълго мислих за това име. Исках такова, което да отразява характера ми на тази възраст... "

Обработката на публичното схващане в духа на нови идеали се прави във Финландия от дълго време. И по този начин, през лятото на 2021 година в Хелзинки се организира „ седмица на гордостта “, която се организира под персоналното наблюдаване на министър-председателя Сана Марин. Личното присъединяване на държавния глава не е инцидентно - министър председателят не се уморява да акцентира гордо, че е израснала в еднополово семейство, майка ѝ е съжителствала с друга жена. Както се оплаква Марин, през 80-те и 90-те години на предишния век към момента не било всекидневно да се парадират с такива връзки, тъй че тя трябвало да мълчи за фамилията си в учебно заведение.

Самата Марин обаче се придържа към обичайния формат – омъжена е за мъж, имат две деца. Но в това време министър председателят не се уморява да акцентира: „ Лично за мен гордостта значи доста поради моя генезис. Израснах в семейство на дъгата. За мен равенството на хората и спазването на човешките права са въпроси, поради които в миналото влязох в политиката. Искам да кажа, че правата на индивида са работа на всеки от нас. ” Лесно е да се разбере, че Марин схваща " правата на индивида " най-вече като права на хомосексуалистите.

Как гейовете побеждават във Финландия

Съвременните финландски историци показват, че техният народ в началото е бил „ търпелив “, само че всичко е развалено от „ съветската окупация “. Според книгата на Сандра Хагман „ Седем странни братя “, оповестена през 2016 година, при започване на XIX век „ сантименталните връзки “ сред мъжете не са били считани за прекомерно неоправдателни измежду финландците – извънбрачните връзки сред мъж и жена са били доста по-строго осъждани. Тогава Финландия живее съгласно шведското законодателство, което не наказваше еднополовите връзки.

Но тогава Финландия станала част от Руската империя - и е принудена да се приспособява към съветското законодателство. " Наказателният кодекс на Великото княжество Финландия " планува до две години затвор за содомия.

Въпреки това, гейовете и лесбийките са изключително интензивно възпрепятствани да живеят спокойно във Финландия през 40-те и 50-те години на предишния век - тогавашните финландски закони признават хомосексуализма за рисково събитие и психологично заболяване. През 1951-1952 година в страната са издадени рекорден брой присъди за еднополови полови връзки. Полицията обича да нахлува в парковете, където гейовете и лесбийките се събират - и да ги залавя. Вярно, рядко се стига до отнемане от независимост или лекуване в психиатрична клиника: арестуваните по-често получават условна присъда - от месец до година.

Но с течение на времето в страната доминират нови трендове. През 1971 година еднополовите връзки са декриминализирани, през 1995 година „ дискриминирането въз основа на полова ориентировка “ е неразрешена със закон, а през 1999 година възбраната за гей агитация също бива отстранена.

Финландската ЛГБТ общественост също има свои лични „ икони “. Основната е известната писателка Туве Марика Янсон, създател на известни измежду децата книги за Мумините. Самата Янсон в никакъв случай не се е опитвала да парадира с персоналния си живот, само че актуалните ѝ „ почитатели “ сладко се любуват на всички тези нюанси, които писателят просто не е изтъквал.

Друга " икона " е художникът Туко Вальо Лааксонен. В работилниците на дъгата обичат да приказват за това по какъв начин Лааксонен, който бил заставен да крие хомосексуалността си в следвоенна Финландия, през нощта “избивал парата ”, рисувайки мускулести моряци и дървосекачи, бойци, облечени в лъскава кожа и военни униформи... Впоследствие, Лааксонен реализира триумф като художник, само че, както се оплакват актуалните му почитатели, " той не можа да преодолее страха и да опише на околните си за своята полова ориентировка ".

През 1974 година във Финландия е основана организацията СЕТА, която прогласява задачата си да " пази правата на хората с хомосексуална ориентировка ". В началото на 80-те тази организация се оглавява от Таря Халонен, която по-късно става първата жена, която получава президентския пост във Финландия. Благодарение на напъните на Халонен и нейните сътрудници, на финландските еднополови двойки е позволено да влизат в публични връзки между тях още през 2002 година - тогава това се наричаше " гражданско партньорство ".

Но хомосексуалистите и лесбийките, които са в този тип „ партньорство “, нямат право да получават общи фамилни имена и да осиновяват деца. Този „ недостатък “ можеше да бъде отхвърлен през 2012 година, когато във финландския парламент е импортиран за разглеждане закон за „ пълностоен полово безпристрастен брак “. Но законопроектът е блокиран - както се оплакват финландските гейове, " заради бюрократични забавяния и опозиция от страна на консервативните партии ".

ЛГБТ общността, в отговор, започва мощна пропагандна акция - и вследствие на това 166 000 финландци поддържат съответната петиция за нуждата от еднополови бракове! Този брой подписи е най-големият, събиран в миналото в тази страна в поддръжка на разнообразни цивилен начинания. А на 28 ноември 2014 година финландският парламент утвърждава закона за " полово безпристрастен брак ". Чуват се ликуващи възгласи за „ успеха на свободата “. На 1 март 2017 година влиза в действие законът за „ полово безпристрастен брак “. Сега във финландските брачни церемонии е всекидневно да се споделя не „ брачен партньор “ и „ брачна половинка “, а „ съпрузи “.

Но доста поданици на страната и някои политици отхвърлиха да споделят наложената им „ победа “. Тяхното мнение беше изразено от депутата от консервативната партия “Истински финландци ” Лаура Хухтасаари: „ Цялото западно общество се основава на християнските полезности. И в този момент ги губим. Това доста ме натъжава. В последна сметка това се отразява както на учебното обучение, по този начин и на цялата атмосфера.

Страната на победилата " приемливост "

В това отношение е забавна позицията на Финландската лутеранска черква, чиито енориаши включват три четвърти от популацията на страната. През 2010 година в едно от телевизионните излъчвания представители на църквата декларират, че са срещу сватбата на еднополови двойки. И незабавно излиза наяве, че доста енориаши към този момент са изцяло пропити с концепцията за “толерантност ” - за една седмица 30 000 финландци афишират, че прекъсват връзката си с църквата и престават да заплащат постоянно внасяните преди този момент вноски.

Подобен демарш докара до обстоятелството, че църквата загуби няколко милиона евро - и по тази причина, явно, реши леко да поправя линията си. След като Народното събрание утвърди закона за „ безпристрастен във връзка с пола “ брак, ръководителят на Лутерано-евангелската черква на Финландия, архиепископ Кари Макинен, написа в обществените мрежи, че „ схваща смисъла на този ден за представителите на половите малцинства, техните родственици и другари, както и доста други. ” По-късно Макинен сподели, че църквата би трябвало да " помоли за амнистия " хомосексуалистите - за обстоятелството, че преди този момент ги е " изтласкала от публичния живот ". Сега Лутеранската черква на Финландия е на мнение, че " всеобщото тъждество е по-важно от обичайните модели на държание ".

Финландските управляващи с горделивост декларират, че от ден на ден дават политическо леговище на хомосексуалисти от разнообразни страни, които се оплакват от подтисничество в родината си. Финландската миграционна работа не дава точни данни, само че се твърди, че измежду гей бежанците има и руснаци.

На картата на столицата Хелзинки можете да намерите повече от тридесет профилирани ЛГБТ заведения - измежду тях има освен питейни заведения и кафенета, само че даже и гей спектакъл. Годишни състезания за хубост “Мистър Гей Финландия ” и “Мис Гей Финландия ”. Победителите в тези надпревари получават парични награди, както и късмет да показват Финландия в сходни интернационалните надпревари. Преди пандемията всяка година в Хелзинки се организираше гей церемониал, който всякога събираше над 20 хиляди души - там се показваха освен гейове и лесбийки, само че и туристи, както и елементарни поданици на Хелзинки, деца и пенсионери.

Властите настояват, че позиционирането на Финландия като страна, " другарска към всяка полова ориентировка ", носи и финансови дивиденти. Твърдеше се, че единствено с помощта на гейовете от Русия, които са пристигнали във Финландия, с цел да " провиснал ", Хелзинки печели до 100 милиона евро годишно.

По време на последните президентски избори във Финландия, извършени на 28 януари 2018 година, един от претендентите беше Пека Хаавистьо (лидер на партията “Зелен съюз ”), който е открит гей. 64-годишният Хаавистьо, в този момент началник на финландското външно министерство, живее в публично „ гражданско партньорство “ от 2002 година с коафьор от Еквадор. Хаавистьо среща любовника си, до момента в който пътував Колумбия - и, жарък от пристрастеност, го води в родината си.

На последните президентски избори Пека Хаавистьо получи 12,4% от гласовете и приключи втори, губейки успеха от Саули Ниинистьо. Привържениците на „ толерантността “ разчитат Хаавистьо да се кандидатира на идващите президентски избори, планувани за 2024 година, и вследствие на това Финландия да проима първия гей президент в историята си.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР