Руската армия, заяви той в поредица от неотдавнашни интервюта за

...
Руската армия, заяви той в поредица от неотдавнашни интервюта за
Коментари Харесай

В Германия обсъждат НАТО без САЩ и десетилетия конфронтация с Русия

Руската войска, съобщи той в поредност от неотдавнашни изявленията за немски медии, е напълно заета с Украйна. Но в случай че има помирение и Путин разполага с няколко години за рестартиране, той счита, че съветският водач ще обмисли опцията да изпита единството на НАТО.

" Никой не знае по какъв начин и дали това ще продължи ", сподели Писториус за актуалната война, като се застъпи за бързо увеличение на размера на немската войска и попълване на нейния боеприпас, написа изданието.

Публичните предизвестия на Писториус отразяват забележителна смяна по високите етажи на властта в страната, която от края на Студената война насам няма мощна войска. Тревогата става все по-силна, само че немската общност към момента не е уверена, че сигурността на Германия и Европа е фундаментално застрашена от една нова нападателна Русия.

Постът на министъра на защитата в Германия постоянно е политическа задънена улица. Но статутът на Писториус като един от най-популярните политици в страната му дава независимост на словото, на която други - в това число неговият шеф, канцлерът Олаф Шолц - не се радват.

Докато Шолц се приготвя да се срещне с президента Байдън в Белия дом в петък, мнозина в немското държавно управление споделят, че не може да има връщане към нормалните връзки с Русия на Путин, че чакат дребен прогрес тази година в Украйна и че се опасяват от следствията, в случай че Путин надделее там. Тези страхове в този момент се смесват с разискването на въпроса какво ще се случи с НАТО, в случай че някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп бъде определен и получи втори късмет да работи съгласно инстинкта си да изтегли Съединените щати от алианса.

Перспективата за преизбирането на Тръмп е предиздвикала немски публични лица и доста техни сътрудници от НАТО да разсъждават импровизирано за това дали близо 75-годишната конструкция на алианса, която те възнамеряват да отпразнуват във Вашингтон тази година, може да оцелее без Съединените щати в центъра си. Много немски чиновници настояват, че най-хубавата стратегическа вяра на Путин е НАТО да се разпадне. Особено за германците това е изумителен поврат в мисленето. Само преди година НАТО се радваше на ново възприятие за цел и ново единение, напомня американският вестник.

Но в този момент, в изискванията на ненадеждна Америка, нападателна Русия и набиращ мощ Китай, както и видимо имобилен спор в Украйна и извънредно неизвестен спор в Газа, немските публични лица стартират да приказват за появяването на нов, комплициран и обезпокоителен свят със съществени последствия за европейската и трансатлантическата сигурност. Непосредствената им угриженост е възходящият скептицизъм във връзка с продължаващото присъединяване на Съединените щати във финансирането на битката в Украйна. След като Германия, вторият по величина донор, се съгласи да удвои вноската си през тази година, с което тя ще доближи към 8,5 милиарда $.

През десетилетията след разпадането на Съветския съюз множеството германци привикнаха, че сигурността на страната се обезпечава посредством съдействие с Русия, а не против нея. А Китай ще продължи да бъде нужен сътрудник с решителен пазар за немските коли и съоръжение. Дори и през днешния ден Шолц, социалдемократ, чиято партия обичайно се стреми към почтени връзки с Москва, наподобява не желае да разисква доста по-конфронтационното бъдеще с Русия или Китай, което немските ръководители на защитата и разузнаването разказват толкоз блестящо.

С изключение на Писториус, който беше малко прочут, преди да бъде определен за началник на Министерството на защитата преди година, малко политици засягат тематиката обществено. Шолц е изключително внимателен, защото е угрижен за връзките на Германия със Съединените щати и се притеснява да оказва прекомерно огромен напън върху Русия и нейния непредсказуем президент. Преди две години той разгласи нова епоха за Германия - " Zeitenwende " или исторически преломен миг в немската политика за сигурност, който съгласно него ще бъде белязан от забележителна смяна в разноските и стратегическото мислене. Той извърши обещанието си да отпусне спомагателни 100 милиарда евро за военни разноски в границите на четири години.

Тази година за първи път Германия ще изразходва 2% от брутния си вътрешен артикул за военни цели, достигайки задачата, за която всички страни от НАТО се договориха през 2014 година, след обстановката в Крим. Германия също по този начин се ангажира да укрепи източния фланг на НАТО против Русия, като даде обещание да разположи непрекъснато една бригада в Литва до 2027 година

По други въпроси обаче Шолц действаше доста внимателно. Заедно с Байдън той се опълчи на определянето на график за възможното присъединение на Украйна към алианса. Най-яркият образец за неговата нерешителност е непрекъснатият му отвод да даде на Украйна крилата ракета с огромен обхват на деяние, наречена Taurus, напомня " Ню Йорк Таймс ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР