Русия вече не е слабата страна, каквато беше през 90-те

...
Русия вече не е слабата страна, каквато беше през 90-те
Коментари Харесай

Бивш съветник на Джордж Буш заяви, че Русия вече не е слаба страна

Русия към този момент не е слабата страна, каквато беше през 90-те години на предишния век, когато Съединените щати разшириха НАТО, написа някогашният консултант на Джордж Буш и професор от Йейлския университет Томас Греъм в публикация за списание “Нешънъл Интерест ”

Авторът на обявата счита, че Вашингтон към този момент не може да подценява ползите на Москва на фона на възходящото въздействие на страната на интернационалната сцена.

" Реалността, която съперниците на компромиса с Москва не могат да подценен, е, че Русия към този момент не е слабата страна, каквато беше през 90-те години на предишния век, когато Съединените щати започнаха разширението на НАТО. Днес нейната осъвременена войска е най-мощната в Европа, което прави невероятно пренебрегването на ползите на Русия, както беше преди “, сподели Греъм.

По-специално, някогашният консултант на Буш прикани Съединени американски щати да създадат отстъпка на Русия и да наложат краткотраен мораториум върху приемането на нови членове в Северноатлантическия алианс, в това число Украйна.

„ Това решение ще бъде наказано като плахо от тези, които към момента таят илюзии за „ еднополюсен свят “, приказват за слабостта на Русия, жигосват я поради заканите или се базират на нерушимите интернационалните правила, за които се допуска, че са неприкосновени – без значение че Съединените щати са нарушили някои от тях през последните двадесет години “, заключава специалистът.

През 2014 година Украйна се отхвърли от извънблоковия си статут, а през 2019 година Върховната Рада одобри промени в Конституцията, фиксиращи курса към присъединение към Европейския съюз и Северноатлантическия алианс. Андерс Фог Расмусен, някогашен общоприет секретар на военния блок, означи, че с цел да стане член на организацията, Киев би трябвало да реализира избрани критерии, чието осъществяване ще отнеме доста време. По-рано президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че вероятността за влизане на страната в НАТО в близко бъдеще е дребна.

Отношенията сред Русия и Запада станаха още по-напрегнати през последните месеци. Вашингтон и Брюксел упрекват Москва, че приготвя " инвазия " в Украйна и ускоряват наличието си в Източна Европа. Москва отхвърля всички искания, като акцентира, че реалокира войски в границите на съветските територии и това не би трябвало да тревожи никого.

Кремъл и външното министерство неведнъж акцентират, че задачата на обвиняванията в „ експанзия “ е построяването на непозната формация покрай съветските граници, а главната причина за ескалацията са дейностите на Съединени американски щати и НАТО, които „ помпат " Украйна с оръжие, като по този метод я тласкат към военни случки.

На този декор в края на предходната година Москва съобщи проектодокументи за гаранции за сигурност на Брюксел и Вашингтон. Русия упорства за преустановяване на военното съдействие на блока с постсъветските страни, като се откаже от основаването на бази на тяхна територия, ограничи разполагането на ударни оръжия покрай съветската граница, отстрани американските нуклеарни оръжия от Европа и не уголемява НАТО на изток.

На 26 януари Русия получи писмен отговор. Според външното министерство западните сътрудници са пренебрегнали най-важния въпрос - неразширяването на Алианса.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР