Русия спира доставката на природен газ за Финландия заради отказа

...
Русия спира доставката на природен газ за Финландия заради отказа
Коментари Харесай

Русия спира газа за Финландия, словашка газова компания обаче отвори сметка в рубли



Русия стопира доставката на природен газ за Финландия поради отхвърли на страната да заплаща за горивото в рубли. А словашката газова компания SPP отвори сметка в рубли в " Газпромбанк " и заяви, че е платила в евро за доставката на съветски природен газ, като по този начин на процедура одобри настояването на Москва за заплащанията по доставките на синьо гориво.

Еврокомисията към този момент разгласи, че страните членки могат да продължат да купуват съветски природен газ, без да нарушават глобите против Русия. Брюксел предложи обаче да не се отварят сметки в рубли в " Газпромбанк ", както желае Кремъл, само че не сподели категорично, че това нарушава наложените наказания.

В четвъртък съветският вицепремиер Александър Новак съобщи, че половината от 54-те клиента на " Газпром " към този момент са разкрили сметки в рубли в Газпромбанк.

Една от тях се оказа словашката газова компания SPP. От там оповестиха, че са отворили сметка в рубли в " Газпромбанк ", плащайки в евро за доставката на съветски природен газ. От SPP оповестиха, че им е издадена фактура в евро, а превалутирането в рубли се прави в този миг и е отвън контрола на Братислава. SPP е главният вносител на газ в Словакия и обезпечава към 60% от вътрешното ползване.

Така на процедура Братислава е приела настояването на Москва за заплащанията по доставките на синьо гориво., оповестява организация Ройтерс.

На сходна договорка обаче не се съгласиха финландците, които отхвърлиха на Москва да заплащат в рубли за синьото гориво. Планира се съветските газови доставки да спрат за Финландия в 07.00 часа българско време в събота. От финландския държавен търговец на едро " Газум " (Gasum) към този момент оповестиха, че ще продължат да доставят газ на своите консуматори от други източници по тръбопровода Балтикконектор, който свързва Финландия с Естония.

Предстои и прилежаща Гърция да направи заплащане на " Газпром ". Както е известно, България от време на време взе участие в суап покупко-продажби с южната ни съседка и по този начин газ, поръчан от София от други снабдители, действително остава у нас от съветските количества, преминаващи за Гърция, а в Гърция остава поръчаното от нас количество.

По този мотив министър председателят Кирил Петков разяснява, че България не зависи от решението на Гърция в каква валута ще заплаща съветският природен газ: 

" Това, което бях убеден и от Комисията - както чухте през вчерашния ден, и от Германия, апропо, всички излизат с ясната позиция, че заплащанията ще бъдат в естествената валута. Аз не мисля, че съветската страна може да си разреши да загуби целия Европейски Съюз ".

Както е известно България към този момент е резервирала и поръчала количества полутечен природен газ, които ще бъдат доставени през гръцкия терминал за полутечен природен газ Ревитуса край Атина и могат да доближат у нас реверсивно през газовата връзка на България и Гърция при Кулата.

Съвсем скоро ще бъде подготвен и интерконекторът ни с Гърция, през който чакаме азерски газ и бъдещи доставки от полутечен газ през строящия се край гръцкото пристанище Александруполи терминал.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР