Русия обяви, че ще изгони дипломати от редица европейски държави

...
Русия обяви, че ще изгони дипломати от редица европейски държави
Коментари Харесай

Русия изгони дипломати от 8 държави и поиска Великобритания да съкрати мисията си

Русия разгласи, че ще изгони дипломати от редица европейски страни като огледален отговор на ограниченията, признати поради отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал в английския град Солсбъри. Това потвърдиха външните министерства на осемте страни, представени от " Ройтерс " и ТАСС.

Става дума за Финландия (един), Италия (двама), Полша (четирима), Литва (трима), Латвия (един), Холандия (двама), Швеция (един) и Естония (един). Техните представители би трябвало да изоставен страната в границите на седмицата.Всички те имат седмица да изоставен страната.

Руското външно министерство също разгласи, че е дало месец на Англия да понижи оптималния размер на задачата си в Москва до същия, който има съветската в Обединеното кралство. Според изказването на съветската институция точно " провокативните дейности " на Англия са подтикнали голям брой европейски страни да експулсират съветски дипломати. В отговор английското външно министерство упрекна Русия, че нарушава интернационалното право.

Още в средата на март Лондон реши да изгони 23-ма съветски дипломати и да предприеме няколко други ограничения по случая " Скрипал ", а Москва отговори реципрочно.
Тази заран посланиците на редица западни страни, членки на Европейския съюз и Украйна дойдоха във външното министерство. Тогава институцията, представена от ТАСС, заяви, че на всички дипломати ще бъде врачена протестна нота и ще се разгласят ответни ограничения. В институцията дойдоха и посланиците в Москва на Германия и Франция, само че не е известно членове на техните задачи да са били изгонени.

В четвъртък вечерта Русия към този момент изгони 60 американски дипломати в отговор на решението на Съединени американски щати да експулсират същия брой. По-рано през март това се случи огледално на английското решение 23-ма съветски представители да бъдат оповестени за " личност нон грата ".

Европейските страни, Съединени американски щати, Канада и Австралия са изгонили общо над 140 дипломати поради случая " Скрипал " все още.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Отровеният съветски сътрудник (96)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР