Русия избра да се върне към годините на Втората световна

...
Русия избра да се върне към годините на Втората световна
Коментари Харесай

Русия избра да се върне към годините на Втората световна война, написа Георги Господинов за Гардиън

Русия избра да се върне към годините на Втората международна война, написа българският публицист Георги Господинов в собствен материал, от английското издание Гардиън .

Текстът визира война в Украйна, която Русия стартира през февруари 2022 година Думите на създателя за избора на Русия са отпратка към последния му разказ " Времеубежище ", в който всяка нация желае да организира референдум за предишното, защото " чувството за " недостиг на бъдеще " е прекомерно мощно.

Според създателя преди година на 24 февруари, когато атакува Украйна, Русия избра да се върне към годините на Втората международна война, когато за последно се е радвала на признанието на света, " подготвен да не помни Сталин, ГУЛАГ, Гладомора и жестокостите на руската система ".

Господинов написа още, че " в България през днешния ден проруската агитация работи елементарно на разнообразни равнища ".

" От възприятието на признателност към двукратните ни освободители (и, както се оказва, двукратните ни поробители), през поклонението пред съветската просвета (сякаш Путин и Чехов са братя близнаци), до изказванията на високопоставени политици, които отхвърлят да застанат недвусмислено на страната на жертвата ".

Книгата " Времеубежище " в средата на март. Това е най-престижната интернационална премия, давана за съответна творба. Така той стана първият български публицист с такава номинация.

По-рано изданията " Ню Йоркър ", " Гардиън " и " Файненшъл Таймс " оповестиха за една от книгите на 2022 година За " Времеубежище " Господинов " Премио Стрега Еуропео " и по този начин стана първият публицист от Източна Европа с това отличие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР