Русия и САЩ продължават преговорите за размяна на затворници, като

...
Русия и САЩ продължават преговорите за размяна на затворници, като
Коментари Харесай

Путин иска да размени осъден убиец срещу американци и руски активисти според Уолстрийт Джърнъл

Русия и Съединени американски щати не престават договарянията за замяна на пандизчии, като персонално Владимир Путин упорства за освобождението на Вадим Красиков, написа

Смята се, че Красиков е чиновник под прикритие на съветските секрети служби. Той за убийството на някогашния полеви пълководец на чеченските сепаратисти Зелимхан Хангошвили. Убийството беше осъществено от колело на оживена детска площадка в Берлин.

Преговорите включват имената на американските жители Пол Уилън, наказан в Русия по обвиняване в шпионаж, и на журналиста от Уолстрийт джърнъл, който от пролетта се намира в московски следствен арест по същото обвиняване.

Сред претендентите за замяна се разискват и имена на наказани в Русия опозиционни деятели, измежду които е и Алексей Навални. Журналистите от " Уолстрийт джърнъл " се базират на редица публични лица от западни страни, поискали да останат анонимни.

През юли " Ню Йорк Таймс " заяви, че Съединените щати и Русия договарят за замяна на пандизчии, измежду които е и Еван Гершкович. Това беше доказано от президента на Съединени американски щати Джо Байдън. За първи път The Wall Street Journal оповестява за вероятното включване на съветски опозиционни деятели, а освен на американски жители, в описите за замяна. Москва към момента не е реагирала на обявата.

Не е изключена обаче и по-сложна скица за замяна, при която в листата ще бъдат включени и приети политически пандизчии на съветската съпротива, като Алексей Навални. Наскоро той беше наказан на 19 години затвор в колония със специфичен режим.

Според публикацията напътствието да се желае освобождението на Красиков е обещано персонално от Владимир Путин. С въпроса е претрупан секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев. За разлика от Виктор Буут, който беше затворен в Съединени американски щати и беше сменен за баскетболистката Бритни Грийнър, наказана в Русия, обаче Красиков е отвън американската пълномощия, той е в затвор в Германия. Това основава спомагателни затруднения в договарянията.

Красиков, който е употребявал документи на името на Вадим Соколов, беше наказан в Берлин през декември 2021 година Съдът откри, че руснакът е работил по разпореждане на Москва и дефинира убийството на Хангошвили в Берлин през 2019 година като акт на държавен тероризъм. Според журналистически следствия Красиков е деец от специфичното поделение " Вимпел " и върховен офицер от ФСБ. Москва отхвърля да е забъркана в убийството на Хангошвили.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР