Русенецът Ивайло Никифоров показа на пловдивската главна как българските баби

...
Русенецът Ивайло Никифоров показа на пловдивската главна как българските баби
Коментари Харесай

Екскурзовод показа как се тъкат колани против уроки СНИМКИ

Русенецът Ивайло Никифоров сподели на пловдивската основна по какъв начин българските баби и млади девойки са втъкавали секрети знаци срещу уроки в коланите си, които са тъкани на кори. Техниката е отмряла от дълго време и актуалните майстори единствено я пресъздават и пробват да я възродят.

Всяка мома научава тайните знаци от баба си. Един знак на колана пази срещу черни вълшебства, а различен срещу характерни заболявания.

Момите са подарявали на обичаните си мъже тъкани на кори колани, а те са ги препасвали върху поясите си.



„ Понякога са тъкали и имена на коланите. От неведение или не, някои от непокътнатите са с обърнати букви или съзнателно сбъркани. Може би тъкмо това е била задачата – по този начин носещият колана се е пазил срещу уроки “, описа Ивайло Никифоров.

Русенецът по специалност е екскурзовод, който тъче колани в свободното си време. Работи с британски език с туристи по Черноморието.

„ От дребен се интересувам от станове. Като дете желаех да ми купят дървено станче. Чак преди 7-8 години съумях и си купих дребен стан и след работа започнах да опитам да върша разнообразни работи. Тъкането на кори не изисква стан, а фиксиране на двата края “, споделя той.

Навремето са го правили сред две дървета, сред колоните на чардака или на два забити в градината кола. Така тъкат колани и в Скандинавските страни. Някои връзват нишките на дръжката на вратата.



Техниката се споделя по този начин поради дървените кори. Днес ги вършат от доста по-леки материали. Важното е да не провисват. Имат друг брой дупки – Ивайло употребява четири дупки и 36 кори. Корите може да са наляво и надясно и като се сложат всички дружно се въртят самостоятелно или на групи.

Има баби, които тъкат на над 100 кори. И наслагват доста огромна дължина – 10-12 метра. Две тъкачни от двата края, а по средата има един човек. И се срещат по средата.

Всяка баба е обучавала внучката си да тъче още като дете.

Момата няма по какъв начин да са омъжи, в случай че не е изтъкала най-малко 20 колана. В деня на сватбата си ги подарява на присъстващите родственици на младоженеца. Женските колани са дълги и ги завиват по няколко пъти.



Неомъжените моми носят тънки коланчета, а омъжените и родилите – по-дебели. Мъжете също носят такива колани, когато са подарени от обичаните им.

„ Младите демонстрират дребен интерес към занаята, тъй като той лишава доста време. 5 сантиметра колан съм го тъкал 45 минути “, изяснява Ивайло Никифоров.

Занаятът е отмрял доста от дълго време в Пловдив. В Северна България до 50-е години е имало баби, които са тъкали по този начин. След това и те си отпътуват, тъй като самите колани излизат от приложимост.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР