Румен Радев и днес продължи да застъпва тезата, че не

...
Румен Радев и днес продължи да застъпва тезата, че не
Коментари Харесай

Радев: В президентството не е идвал доклад на ДАНС

Румен Радев и през днешния ден продължи да застъпва тезата, че не е бил осведомен за изгонването на 70 дипломати и чиновници в съветското посолство.

" В президенството отчет на ДАНС не е постъпвал ", сподели той на брифинг в Мадрид, където втори ден е на среща на върха на НАТО.
Вчера при чуването си пред Народното събрание министър председателят Кирил Петков съобщи, че в президенството са знаели за трите отчета на службите, като на среща по мотива е имало двама представители на администрацията на президента. „ На Съвета по сигурност към Министерски съвет, извършен на 9 юни, където е взел участие представител на президентската институция, тази тематика не попада в авансово оповестения дневен ред. Тя се повдига вътре за разискване, само че по нея няма взето решение.От президентската институция бе изпратено писмо към секретаря на Съвета по сигурност към Министерски съвет с въпрос за взетите решения на съвета. Отговорът е: Няма гласувано и признато решение на този съвет “, сподели още Радев.
По думите му това ясно демонстрира, че очевидно решенията в държавното управление се вземат по някакъв успореден механизъм, надалеч от институционалния път за взимане на решения.

Той разяснява и апела на лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да свика КСНС по въпроса за изгонването на съветските чиновници, като отхвърли сходна опция.

„ Заседание на КСНС не може да анулира към този момент взето решение на държавното управление в оставка. Органът, който управлява Министерския съвет, е българският парламент “, добави той.

Последствията обаче можело да бъдат извънредно съществени за дипломатическата ни задача в Москва.

Радев разяснява и за какво е отказал да даде друга дата за консултациите с Политическа партия и Българска социалистическа партия, откакто двете партии не се явиха в понеделник на " Дондуков " 2 с довода, че по това време в Народно събрание се гледа актуализацията на бюджета. Според президента преди изпращането на формалните писма до парламентарните сили с покана за съвещания е имало координиране по телефона за комфортен час и време.

" Писмата бяха изпратени според уговорения към този момент график. Оттук нататък какви са аргументите тези партии да не се явят на консултациите, не мога да злоупотребявам ", сподели Радев.

Според представители на Политическа партия обаче от президенството са се били съгласили в началото за отсрочване за петък, след което обаче Радев разгласи във вторник завършек на консултациите.

" Вярвам, че капацитетът за сформиране на държавно управление в този парламент не е привършен ", означи още президентът, без да посочи къде вижда този капацитет.

Той даде и ориентир по кое време, в случай че се стигне до предварителни избори, ще са ситуирани те във времето, като отхвърли появили се догатки, че ще бъдат в първите дни на септември.

" Избори преди 15 септември не са целесъобразни. Трябва да има допустимо най-голяма изборна интензивност ", означи Радев.

По мотив тематиките на срещата на НАТО означи, че е било сложено началото на Фонд за нововъведения като за това имала принос и България, която сложила въпроса през 2019 г.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР