Румънският премиер Марсел Чолаку иска да заведе дело срещу Австрия

...
Румънският премиер Марсел Чолаку иска да заведе дело срещу Австрия
Коментари Харесай

Австрия може да бъде съдена за милиарди евро заради ветото за Шенген. Как се стигна дотук?

Румънският министър председател Марсел Чолаку желае да заведе дело против Австрия в най-висшия съд на Европейски Съюз, в случай че страната продължава да блокира влизането на Букурещ в Шенген. Румъния е подготвена да изиска обезщетение за загуби в размер на няколко милиарда евро като отплата за вредите, породени от ветото на Виена.

Австрийското държавно управление се опълчи на присъединението на Румъния и България към Шенгенско пространство заради опасения, свързани с корупцията и проблеми с граничния надзор. Подобни терзания има и Нидерландия. Другите столици от Европейски Съюз обаче, както и Европейската комисия, поддържат присъединението на двете страни.

В петък изпълнителният европейски орган даже. Двете страни се причислиха към Европейски Съюз през 2007 година и в началото беше планувано да влязат в зоната, свободна от граничен надзор, през 2010 година Това обаче към момента не се е случило.

В изявление за австрийския вестник " Der Standard " Чолаку споделя, че Румъния е изгубила до 2% от икономическото си произвеждане поради продължителното очакване да се причисли към Шенген.

" Ако канцлерът [Карл] Неамер още веднъж безпричинно употребява правото си на несъгласие, като министър-председател ще би трябвало да оспоря решението на Австрия пред Съда на Европейския съюз, с цел да желая обезщетение за загубите, породени от неприсъединяването ", съобщи той.

Според Чиолаку вредите възлизат на " най-малко 2% " от брутния вътрешен артикул (БВП) на Румъния. Миналата година той възлиза на 286 милиарда евро.

Говорител на австрийското външно министерство отхвърли опасността за правосъдно дело и сподели, че държавното управление " гледа умерено " на евентуалните правни дейности.

Миналата година в Австрия са постъпили най-вече молби за леговище на глава от популацията в блока, показва изданието " Financial Times ". Три четвърти от тях са били от лица, които не са били регистрирани преди този момент като влезнали в друга страна от Шенгенското пространство, макар че Австрия е заобиколена единствено от такива.

" Очевидно е, че има проблем със сигурността и е нужна смяна в мисленето на Европейски Съюз във връзка с противозаконната миграция. Затова изпратихме сигнален сигнал до Брюксел, като не се съгласихме да разтеглим тази нефункционална система. Това, от което се нуждаем в този момент, е ясно и трайно понижаване на броя на мигрантите. Дотогава определянето на съответна дата за разширението на Шенген не би било уместно ", съобщи държавното управление във Виена.

Разширяването на Шенгенското пространство беше обсъждано предходната година на срещата на върха на Европейски Съюз. Тогава беше решено Хърватия да се причисли към безвизовата зона, до момента в който Румъния и България бяха блокирани от Австрия. Нидерландия настрана се опълчи на приемането на София.

" Най-лошото е, че Австрия основава казус. Държавите членки нормално следват рекомендациите на институциите на Европейски Съюз ", сподели румънският министър председател по отношение на многократните позиции от комисията, че страната му, както и България, са подготвени да се причислят към Шенген.

Вътрешната политика може да е изиграла роля за решението на Виена, където консервативната Австрийска национална партия на канцлера Карл Неамер ще се явява на избори следващата година.

Междувременно антиимигрантската дясна партия " Свобода " води в социологическите изследвания от към година насам. Наскоро в изявление за " Financial Times " най-дългогодишният началник на шпионската работа в Австрия предизвести за рисковете от връщането на тази партия на власт. Той твърди, че политическата групировка продължава да поддържа дейни връзки с Русия.

Австрийският президент Александър Ван дер Белен неведнъж е подлагал на критика позицията на своето държавно управление, заявявайки, че Румъния и България са подготвени за участие в Шенген.

" Румъния и България дават отговор на критериите за участие в Шенген. Загрижен съм за репутацията на Австрия пред нашите европейски сътрудници ", съобщи той още през март.

Подарък за проруските партии

От забавянето на присъединението на България и Шенген най-вече печелят проруските партии. Такова мнение изрича Камерън Макбрайд, младши помощник в Европейската самодейност за непоклатимост (ESI) в своя публикация за " EUObserver ". Той показва, че поддръжката за " Възраждане " и " Алианс за съюз на румънците " нараства през последните месеци, а следващото несъгласие за Шенген ще бъде " съвършеният политически подарък в ръцете им "

" Недобросъвестни участници, а точно Русия, която постоянно търси способи да раздели държавите-членки на Европейски Съюз, биха се възползвали от открита опция да основат разделяне в блока. От Съвета на Европейски Съюз зависи да подсигурява, че Русия в никакъв случай няма да получи тази опция ", написа Макбрайд.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР