Румъния се обезкървява. Особено младите хора я напускат, отчаяни от

...
Румъния се обезкървява. Особено младите хора я напускат, отчаяни от
Коментари Харесай

Румъния: Младите си тръгват. Не останаха специалисти, май така е и в България!

Румъния се обезкървява. Особено младежите я напущат, обезверени от ниските заплати и корумпираните си политици. Не на смешка мнозина си споделят, че се желае храброст да не заминеш за чужбина, написа Дойче веле.

Огромен брой млади румънци напущат страната си. Не са малко тези, които даже споделят, че се желае храброст да останеш в Румъния. "Много от моите състуденти напуснаха страната незабавно след дипломирането си ", споделя със страдание Марк Сора, млад доктор от една частна клиника в Сибиу. "Други взеха това решение в първите години на своята лекарска процедура - разочаровани от мизерните условия и неприятното възнаграждение ", прибавя той.

Според него, в множеството държавни клиники е невероятно да се ползват уменията, добити по време на следването. Затова повече от една трета от сътрудниците му към този момент са обърнали тил на Румъния. Сора към момента желае да остане, макар че елементарно би могъл да си откри добре платено лекарско място в Германия: 29-годишният мъж владее и немски. "Хубаво е да знам, че разполагам с опция. Бих желал да остана в града, в който съм израснал, колкото се може по-дълго ", изяснява Марк.

окато западните страни - като Германия - се възползват от висококвалифицираната работна ръка от чужбина, източноевропейските страни, измежду които и България, страдат от загуба на фрагменти. Едните печелят, другите се обезкървяват.

"Ако един младеж може да работи при естествени условия и да не се опасява за бъдещето си, той ще остане ", споделя Марк Сора. И моли да се гласоподава на европейските избори, които, съгласно него, са решаващи освен за Европа, само че и за Румъния: "Залогът е в действителност висок “, акцентира той.

Младите хора извличат най-големи изгоди от Европейски Съюз

36-годишният Александру Мунтеан е ветеринар и работи във Англия. За него това е единствено краткотрайно решение, тъй като желае скоро да се върне в родината си. "Исках да събера опит, да разширя кръгозора си. Всичко това е допустимо с помощта на Европейския съюз ", споделя той и прибавя: "някои от нашите политици се пробват да ни убедят, че Европейски Съюз бил като подкупен служител на реда, който единствено ни изнудва за пари. А таман румънските политици са тези, които пренебрегват нашите грижи и показа за бъдещето. Това е още една причина да са гласоподава ".

Освен младите лекари от Румъния си потеглят и доста IT-специалисти. Влад Беу е финален учебен срок информатика в университета в Сибиу. Той счита, че изключително младежите извличат огромни изгоди от участието в Европейски Съюз. За разлика от поколението на техните родителите, днешните млади румънци могат да пътуват, работят и учат на всички места в Европейски Съюз.

"Запознаването с други култури, размяната на мисли е нещо, което обогатява и уголемява кръгозора ни. Така можем да се разграничим от някои национални канони, без да губим националната си еднаквост “, споделя Влад. След като приключи образованието си, той желае да остане в Румъния - тъй като фамилията и приятелите са му най-важни.

25-годишният студент и самичък усеща мъчително отлива на квалифицирана работна ръка от Румъния: "Има освен дефицит на лекари, само че и на всевъзможни други експерти, в това число и в строителството. В наши дни е мъчно да си намериш и добър занаятчия ", споделя той.

източник:dw.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР