Ружа Игнатова, известна още като изчезналата криптокралица, може да е

...
Ружа Игнатова, известна още като изчезналата криптокралица, може да е
Коментари Харесай

Ружа Игнатова може да е получавала полицейска информация от български източници

Ружа Игнатова, известна още като " изчезналата криптокралица ", може да е получила информация от полицията за това, че против нея се води следствие за машинация, оповестява BBC.

42-годишната жена, родена в България, изчезна преди пет години и от този момент се търси от интернационалните управляващи поради ролята ѝ в лъжливата скица " OneCoin ", с която съумява да измъкне близо 4 милиарда $ от нищо неподозиращи жертви посредством машинация с подправена криптовалута.

Според файлове, видени от английската социална медия, търсената от ФБР бегълка е знаела за напъните на управляващите да бъде задържана месеци преди да изчезне. Полицейските документи са били предоставени от някогашния разузнавач и приближен консултант на Игнатова - Франк Шнайдер.

Той споделя, че те са му били предадени от Игнатова на USB памет, както и, че метаданните във файловете демонстрират, че тя е получила информацията посредством личните си контакти в България.

" Когато българите участваха в избрани срещи на Европол, на нея й отнемаше единствено няколко часа, с цел да получи цялостната информация и протоколите от тези срещи. Мога единствено да заключа, че това е пристигнало от кръговете, в които е била, и връзките, които е имала посредством разнообразни авторитетни персони ", споделя Шнайдер.

В момента той е изправен пред екстрадиция в Съединени американски щати за хипотетичната си роля в лъжливата скица. От Европол оповестиха, че проверяват въпроса.

През октомври 2017 година Игнатова се качва на полет от София до Атина и от този момент изчезва безследно. Оттогава насам никой не я е виждал, а международните проверяващи служби като ФБР, Европол и Интерпол не престават издирването ѝ. Криптокралицата влезе и в листата на ФБР за 10-те най-издирваните хора на планетата.

Какво написа в документите?

Полицейските досиета съдържат презентации, направени по време на срещата на Европол по интервенция " Сателит " в Хага на 15 март 2017 година Според тях на срещата са участвали ФБР, Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и окръжният прокурор на Ню Йорк. Присъствали са и чиновници от България, Англия, Германия, Нидерландия и Дубай.

Документите включват детайлности за това, че американските управляващи разполагат с " почитан поверителен осведомител ", за банковите сметки на OneCoin, по които постъпват средства на вложителите, и за несполучливите опити на английската полиция да разпита Игнатова.

В документите се вижда, че на срещата на Европол през март 2017 година са участвали представители на Министерството на вътрешните работи на България.

Европол показва пред английската медия, че сега изследва въпроса: " Този комплициран сюжет с доста заинтригувани страни затруднява оценката на това къде и по какъв начин би могъл да възникне сходен случай. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР