Розоберът в Розовата долина може да бъде прекратен по средата

...
Розоберът в Розовата долина може да бъде прекратен по средата
Коментари Харесай

Пред провал е събирането на розов цвят в Карловско


Розоберът в Розовата котловина може да бъде преустановен по средата на акцията и десетки тонове розов цвят да останат неприбрани. Причината е неналичието на работна ръка и ниските изкупни цени.

От сектора обясниха, че до рецесията на берачи се стигнало, откакто тази година служащите желаят по 1.20 лева за кг набран цвят. Розопроизводителите настояват, че съществува риск да продадат продукцията си под себестойността. В момента изкупната цена е 2.50 лева, а те упорстват тя да е 3 лева Притиснати от обстановката, тази заран някои от фермерите започнаха да изкореняват масивите си с розови насаждения.

„ Принуден съм да го направя. Не ми се желае и на мен, само че съм заставен. В момента розите капят, няма работна ръка, няма кой да ги бере. Ниската изкупна цена, скъпите торове и скъпата нафта също са предпоставки ”, разяснява Никола Карафизов.

„ Не можем да си позволим да плащаме такива заплати или надници, както и да го назовем. Към тази цената обаче, би трябвало да прибавим разноските за осигуровки, би трябвало да натоварим с данъчната тежест съгласно българското законодателство. Плащаме разход и за превоз на тези служащи ”, сподели Христо Николов - ръководител на Националната асоциация на розопроизводителите в България.

И добави: „ Изкупната цена е към 2.50 лева Категорично тя не удовлетворява фермера и е незадоволителна той да продължи да работи и да се грижи за насажденията си ”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР