Коалицията – внесе искане за свикване на извънредно

...
Коалицията  –  внесе искане за свикване на извънредно
Коментари Харесай

ПП-ДБ внесоха искане за свикване на извънредно заседание на парламента

Коалицията " – " внесе искане за привикване на изключително съвещание на Народното събрание на 15 май /сряда/ от 10:00 часа, което да вземе решение и да задължи Национален осигурителен институт и държавното управление да изпълнят бюджета по този начин, както е написан и гласуван от кабинета " Денков ".

Искането е импортирано след опита на служебния кабинет да понижи нарастването на пенсиите на 10%, базирайки се на план на отчет на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ). Планираното в бюджета нарастване на пенсиите от 1 юли беше за 11%.

Коалицията упорства съвещанието да се организира при следния ред:

1. Изслушване на министър-председателя Димитър Главчев, по отношение на появилата се в общественото пространство информация и план на решение на надзорния съвет на Националния застрахователен институт, което е включено в дневния ред на идното съвещание на 14.05.2024 година, който планува осъвременяване на пенсиите по член 100 от КСО да се промени от 11% на 10%.

2. Проект на решение за задължаване на представителите избрани от Министерски съвет в Надзорния съвет на Национално застрахователен институт да поддържат решение за осъвременяване на пенсиите по член 100 от Кодекса за обществено обезпечаване в размер на 11%.

Вносители на настояването са: Кирил Петков и група от 50 народни представители.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР