Решението за пенсиите ще бъде взето от Надзорния съвет на

...
Решението за пенсиите ще бъде взето от Надзорния съвет на
Коментари Харесай

Калфин, Eurofound: Увеличението на пенсиите не зависи от политическата воля

Решението за пенсиите ще бъде взето от Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Най-вероятно Национален осигурителен институт ще реши нарастването да бъде 11%.  Това съобщи пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен шеф на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на живот и труд. 

Той не чака да се стигне до някакви огромни конфликти в тази посока. И подсети, че пенсиите се актуализират автоматизирано, т.е. по Швейцарското предписание. По думите му увеличението не зависи от политическата воля или от държавното управление, а зависи единствено от закона. 

" Колкото по-висока е инфлацията, толкоз по-голямо е нарастването на пенсиите. За последните години пенсиите закъсняват след инфлацията, покупателната дарба не настига повдигането на цените. /.../ Прогнозите бяха за 11% нарастване - това са планирани данни. Национален статистически институт обработва действителните данни към този момент. По действителни данни е малко по-ниско от плануваната инфлация и малко по-ниско нарастването на междинните приходи. Това значи, че би трябвало по автоматизирания механизъм да е 10% нарастването, а не 11%. Понеже в това време това е заложено в Закона за бюджета, фактически парите за 11% нарастване ги има. Въпрос на политическо решение е кой от двата % да се избере ", изясни Ивайло Калфин и пресметна, че става дума за 8 лева, което няма да оправи ситуацията на възрастните хора. 

Според него по-голяма тежест въпреки всичко има Кодекса за обществено обезпечаване, който планува автоматизирания механизъм. Но нарастването на пенсиите зависи от решение на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, акцентира той в предаването " Преди всички ". 

Ивайло Калфин означи, че бюджетът на Национален осигурителен институт се субсидира към 50% от страната. " Дали ще понижава или ще се усилва този % - при всички случаи няма по какъв начин той да мине без дотация от републиканския бюджет ", разяснява той. 

Политическите извършения - да се харесаме на този или оня, водят до отслабването на публичното обезпечаване и налагането на доста по-големи дотации, предизвести някогашният обществен министър.

Каквото и законодателство да има, в случай че страната не си събира вземанията - няма по какъв начин да работи системата, означи Калфин. И добави: 

" В България има някъде към 3 млн. работещи и към 400-500 хиляди души, които са в трудоспособна възраст, не си търсят работа, само че и не се обезпечават. Това значи, че тези хора или живеят без никакви приходи, или работят на черно. Освен това и от работещите към момента има доста хора, които получават една заплата в пликче и настрана формалната заплата с осигуровките. Докато тези практики не спрат, което на процедура е в интерес не на работодателите, а на служащите, няма по какъв начин да работи добре системата ". 

Според него другият огромен запас в системата е обвързван с оптималния застрахователен приход. В България човек с високи приходи не може да се обезпечава повече и да получи по-висока пенсия по-късно, посочи той и изрече мнението си, че това не е заслужено. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР