Розацеята реагира бурно на слънчевата светлина и се изявява в

...
Розацеята реагира бурно на слънчевата светлина и се изявява в
Коментари Харесай

Д-р Бельова: Оксидативният стрес е сред водещите фактори за развитие на розацея

„ Розацеята реагира бурно на слънчевата светлина и се изявява в общо зачервяване в региона на лицето – най-много по бузите, челото и носа, само че се характеризира и с една интензивна сухота, чувство за опънатост, дискомфорт, даже парене. Това са най-често субективните чувства на пациента, до момента в който клиничната изява е с този разпръснат еритем и единични дилатирани кръвоносни съдове, които от време на време могат да образуват и капилярни мрежи “, описа в подкаста на БНР „ Кожа и здраве “ доктор Веселина Бельова, кожен лекар в УМБАЛ „ Лозенец “.

Тя уточни, че пациентите през днешния ден са сносно осведомени по какъв начин би трябвало да управляват болестта си, само че това не е по този начин при хората, които не са наясно, че имат розацея, която се развива в четири стадия. „ Първият етап се появява първо единствено при стресови фактори и изчезва. Тогава пациентите се объркват, че имат алергия. При тези, които не са наясно, че имат розацея, може бързо да се доближи до четвъртия финален етап и тогава да се наложи и оперативно лекуване “, сподели доктор Бельова.

Тя уточни, че никое зачервяване на кожата не е обикновено и изисква консултация със експерт.

Д-р Бельова заяви, че последните проучвания сочат за връзка сред розацеята и оксидативния стрес – нечистата околна среда. Други рискови фактори са излагането на висока температура, парна баня, сауна, излагане на мощен мраз – внезапните температурни промени.

„ Много значима роля като цяло оказва методът на живот, фототипът, стресът в работата, методът на хранене, по какъв начин се управлява заболяването посредством дълготрайна ремисия и постоянно посещаване при кожен лекар, с цел да се организира лечението в точния момент, с цел да не се доближи до положение на хиперплазия. По-застрашени от розацея са дамите и то при хормонални промени като предменопаузата “, сподели още доктор Бельова.

Целия епизод на подкаста можете да чуете 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР