Роман Протасевич, който бе арестуван в Беларус, след като самолетът

...
Роман Протасевич, който бе арестуван в Беларус, след като самолетът
Коментари Харесай

Протасевич: Присъдата на Сапега е тежка. Но можеше и по-зле...

Роман Протасевич, който бе задържан в Беларус, откакто самолетът му бе наложително свален в Минск, разгласи, че присъдата от 6 години на спътницата му София Сапега е тежка, само че надалеч от допустимо най-суровата.

След ареста на двамата на 23 май 2021 година животът им потегли в разнообразни направления. 27-годишният деятел се врече във честност в режима на Александър Лукашенко и бе осъден с домакински арест. Преди три дни 24-годишната Сапега бе наказана на 6 години затвор.

В обява в " Телеграм " Протасевич заяви, че се е оженил. Но това бе вметнато апропо - в края на обявата.

По-голямата част от текста бе отдаден на персоналните несгоди на някогашния основен редактор на " Некста ". Той твърди, че от ареста до 9 май 2022 година е бил привикан като " специалист " и човек " от другата страна " по време на разнообразни правосъдни каузи.

Протасевич показва неодобрение, че към момента продължава следствието против него. Вече се бил отказал да пита по кое време ще завърши. Все отново той бил удовлетворен от обстоятелството, че е единствено под домакински арест и че може да върви на работа.

По-надолу в обявата си журналистът, който прекара година измежду бойци от " Азов ", влиза в пояснителен режим за ориста на някогашната си другарка.

Той се оплаква от рецензиите, които получавал в интернет, че я е изоставил и упорства, че тя е съдена по различен член от Наказателния кодекс за доста тежко закононарушение, което била направила преди да се срещнат.

Тя бе наказана за това, че е предизвикала обществено неодобрение и популяризирала информация от частния живот на чиновник на силите за сигурност на Беларус.

" И аз, както доста други, бях неприятно сюрпризиран от присъдата. Казано просто - същински 6 години в колония. Въпреки това, спрямо обстоятелството, че в началото тя беше застрашена с до 20 години... Това е най-малко малко утешително ".

Протасевич показва, че връзката му със Сапега е била към края си още преди самолетът им да бъде свален в Минск. Когато били задържани през лятото на 2021 година, те живеели няколко месеца дружно, преди да пожелаят да се разделят през октомври 2021 година

" Тоест от към 7 месеца на процедура нищо не ни свързва. Дори наказателните каузи и обвинявания са изцяло разнообразни, те просто не се пресичат. Защо пиша за това? Първо, с цел да опиша малко повече за случилото се. И второ, тъй като откровено се удивлявам по какъв начин голямото болшинство от медиите не обособяват София като обособена персона, а като някакъв мой придатък. Оказва се, че тя е просто " момичето на Протасевич ". Социална роля и нищо повече ".

В края на обявата си Протасевич още веднъж повтаря главния претекст - присъдата на Сапега е тежка, само че можеше да бъде и по-зле.

" 6 години в колония с общ режим сигурно е тежка присъда. Въпреки това, на фона на това какъв брой доста я заплашваха в началото, това надалеч не е допустимо най-страшната присъда. Ако не ми вярвате, вижте сами в интернет какъв брой години са дали на хора, които просто изпращат персонални данни на чиновници на сигурността.

София беше наказана за същинските си действия, а не по отношение на мен. Затова, преди да започнете да ме обвинявате и ругаете в мненията, включете най-малко малко мозъка си. И вместо да си леете мръсотия от главата си в интернет, напишете писмо до София. Очевидно ще й бъде прелестно да чуе думи на поддръжка ".

За край Протасевич твърди, че ще написа на Сапега при първа опция и че постоянно ще се отнася " извънредно топло към нея ".

" Въпреки че съм женен. Но повече за това някой различен път ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР