Родопска кравеферма ще затвори врати до края на годината, тъй

...
Родопска кравеферма ще затвори врати до края на годината, тъй
Коментари Харесай

Докъде се докарахме: Никой не иска да работи за 3 бона в кравеферма в Родопите и тя фалира

Родопска кравеферма ще затвори порти до края на годината, защото стопаните й не могат да си намерят служащи. Заплата, която оферират на семейство кравари, е 3000 лв. на месец, написа „ Агро вести “.

Въпреки това никой не желае да се хване на работа, споделя собственичката на стопанството в смолянското село Кошница Валя Каменова.

Липсата на работна ръка е единствената причина дългогодишната учителка по български език Валя и брачният партньор й – пожарникарят Минчо, да възнамеряват затваряне на кравефермата.

Каменови нямат други недоволства – двамата гледат към 30 дойни крави, като с юниците и телетата животните наброяват 60.

Породата е Българско родопско говедо (БРГ) - кръстоска сред аборигенната късорога родопска крава с британската порода Джерсей, селектирана през 1954 година в комплексната опитна станция в Смолян.

Говедата са под селекционен надзор, а стопанството пета година получава дотации по размер 10 от ПРСР 2014-2020 година “Агроекология и климат”.

Каменови са декларирали за подкрепяне общо 300 декара лична и наета с арендни контракти земя.

“Заслужава си и сме удовлетворени, само че имаме потребност от анулация, тъй като не смогваме. От май месец не сме слизали в селото, тъй като не можем да намерим служащи – младежите не желаят да работят.

Търсят работа от 8 до 17 часа. Някои пък избират да са на трудовата борса или да чакат майките й бащите им да им дават пари”, споделя Валя Каменова.

И макар положителните условия, които фамилията предлага – 3000 лева месечен приход на семейство и почивни дни, никой не желае да поставя тежък физически труд в кравефермата в Кошница.

Откъм естествени дадености селото е благословено – няма промишлени замърсители и природата е девствено чиста. Селото е заобградено от пасища и ливади с тучна планинска трева.

През селото протича река Арда, увенчана с дребния изящен каньон Горло, в близост има 10 пещери, отсам минава остарял римски път за Константинопол, а наоколо е крепостта Калето, издигната през VI век по времето на император Юстиниан.

Въпреки положителните условия, никой не желае да се занимава със земеделие и отглеждане на животни, нито с развиване на туризъм.

От година на година селото от ден на ден обезлюдява – в случай че в края на 2015 година, по данни на Национален статистически институт, жителите са били 67 души, през днешния ден те са по-малко от 50, и то най-вече в пенсионна възраст. В цяло село Кошница има единствено две деца.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР