Роден е през 1930 г. в Солун. Живя до 2006

...
Роден е през 1930 г. в Солун. Живя до 2006
Коментари Харесай

Вечната българска класика - из творчеството на Жул Леви

Роден е през 1930 година в Солун. Живя до 2006 година, сътвори забележителен брой опуси, доста от които заслужават да бъдат във фонда на българската национална класика.
Беше роден театрал. Споделяше, че като диригент на оркестъра на Сатиричния спектакъл и в ДМТ „ Стефан Македонски ”, се е учил на спектакъл от огромните режисьори, с които е работил: Леон Даниел, Боян Дановски... Имаше възприятие за комизъм, за театрално деяние. Създаде музикално-сценични произведения, които се играеха в Музикалния спектакъл, показвани са с триумф при гастроли отвън България.
Имаше демократично отношение към музикалното изкуство - в най-хубавия смисъл. В годините на „ исторически борби ” сред така наречен авангардисти и така наречен традиционалисти, той застъпваше мнението, което при едно разискване на „ Нова българска музика ” се опита простичко да отбрани: не може да се строи напряко за последния етаж на постройката, би трябвало да има и междинни... И той твореше надарено и увлекателно тези междинни етажи, налични за необятен кръг меломани. Никога не направи компромис с положителния усет и професионализма.

В това предаване са включени: Младежки концерт за цигулка и оркестър, Сюита из балета „ Панаир в София ”, Дивертименто за флейта и занимателен симфоничен оркестър и други; ще звучи и гласът на композитора - запис от 1995 година

петък, 2 февруари от 19.20 часа
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР