Рибката Кардинал (Tanichthys albonubes) е сладководен вид от семейство Cyprinidae

...
Рибката Кардинал (Tanichthys albonubes) е сладководен вид от семейство Cyprinidae
Коментари Харесай

Рибка Кардинал

Рибката Кардинал (Tanichthys albonubes) е сладководен тип от семейство Cyprinidae (Шаранови). Сравнително новият тип е бил открит в Китай през 1932 година. Често биват сбъркани с рибките даниос, изключително от млади акваристи. Живеят сред 5 и 7 години и са видна част от аквариумното общество. Намират се елементарно по магазините и са относително евтини.

Поведение на рибка Кардинал

Извън размножителния сезон кардиналът е най-спокойната и непринудена рибка. Настане ли време за съвкупляване обаче, мъжките демонстрират експанзия и териториалност. В рамките на съществения откъс съществуват ред и синхронизация – те плуват дружно, хранят се дружно. Оптимално за тези е рибки е да са в група от най-малко 5-6 индивида. Колкото повече себеподобни има, толкоз животното ще се усеща по-уверено. Нетипично е да тормозят съквартирантите си от аквариума, схващат се добре с съвсем всички и нормално не са срамежливи, даже да са относително дребни на размер, в компанията на своя откъс. Впечатляват с ярките си цветове, заставайки в средата на аквариума. Рядко се крият под камъни и растителност, само че наличността на такива е целесъобразна.

Външен тип на рибка Кардинал

Относително дребна на размер, рибката Кардинал доближава оптималната дължина от едвам 3-4 сантиметра. Формата на тялото е сходна на стреличка за дартс, с изострена зурла и фино телце. Гръбната и коремната перки са съвсем триъгълни, сочещи обратно. Обагрени са в алено, завършващи с бяло крайче. Цветовете на люспите варират сред сребристо и зелено с преливащи в розово и черно линии в границите на страничните линия. Опашната перка и муцунката са червени, а опашката има черна точка. Кардиналът има три подвида – Хонг Конг, златен кардинал и меторитен кардинал.

Хабитат на рибка Кардинал

В дивата природа Кардиналът населява потоците на планината Байюн, провинция Гуандун, Китай. Водите в региона са кристално чисти, леко подкиселени с невисока скорост на течение. Имайки поради местообитанието им, тези водни жители устоят на огромни промени в температурата и изискванията в околната среда. Макар за тях идеалните условия да са сред 17 и 22 градуса, те могат да оцелеят и при 5 градуса. Планинските потоци имат каменисти корита и постоянно в сектори от тях са блокирани от скални блокове, обли камъни и водата е размесена с малък трошляк и пясък. Богатите на водорасли и водолюбиви растения влекла дават всичко нужно за храненето на рибката Кардинал. Подводната растителност съставлява по едно и също време скривалище и място за размножаване.

Отглеждане на рибка Кардинал

Предпочитаната температура, която би трябвало да е поддържана, е сред 17 и 22 градуса, само че надвишаването на 26-тия градус заплашва живота на водния домакински любим. Нивата на pH варират сред 6 и 8, с оптимум от 6.8 до 7.5. Малкият вътрешен филтър ще прави работа за тези рибки. Дънните филтри, въпреки това, симулират естествената среда, предизвиквайки леко течение във водата. Грундът за аквариума следва да е скалист, с дребни камъни и по-големи кварцови камъчета. Добре се възприемат и по-големи камъни, подсигуряващи скривалище. Инсталирайки аквариума, извъртете един празен цикъл на работа, преди да добавите своята рибка. Неправилна апаратура ще докара до токсични равнища на амоняк и азот. Не забравяйте да покриете съда от горната страна, защото кардиналите са любопитковци и постоянно изскачат на открито. Що се отнася до аквариумни растения, заложете на ротала-джудже, дъбче и роголистник. За по-естествен тип може да включите плаващи растения от вида на водната леща, само че внимавайте да не са доста начесто. Размерът на аквариума за Кардинала би трябвало да е с съдържимост най-малко 35 литра, което ще може да помести към 5 рибки кардинал. Правилото е, че на един субект се падат по 7 литра вода.

Съжителство на рибка Кардинал с други рибки

 Рибки Кардинал в аквариум

Вземайки поради обстоятелството, че са населници на една от най-богатите екосистеми в Китай – Перлената река, те са привикнали да живеят с доста други типове в естетика. Такива са да вземем за пример барбуси, щипоци и гурами. Цялостно ще се схващат с множеството рибки, а даже и с ракообразни и охлюви, защото не се хранят с тях. Не смесвайте Кардинал с тигрови барбуси, по-агресивни щипоци, циклиди, златни рибки. ОптималнияТ брой на човеци кардинал за аквариум е сред 6 и 10.

Хранене на рибка Кардинал

Кардиналът се смята за микрохищник. Рибката Кардинал се храни се с предоставените във водата безгръбначни. Такива са ларви на инсекти, зоопланктон и артемия. В менюто им се включват и водорасли. Понеже е мъчно да се имитира благосъстоянието от зоопланктон както в дивата природа, в аквариумът се комбинира диета от жива плячка, зеленилки и пелетирана храна за рибки. Тубифекс и микроскопични червеи им се харесват също. Кардиналът не е податлив да гризе аквариумната растителност, само че ще разчиства ненужното. Що се отнася до пелетите, те би трябвало да са богати на протеин и растително наличие. От време на време поглезвайте животинките с култивиран зеленчуци или плодове. Лакомниците се хранят 2-3 пъти на ден.

Грижи за рибка Кардинал

Грижата за рибка Кардинал е относително лесна, спрямо други рибки. Издръжливата рибка рядко се разболява, само че когато това се случи, най-често виновникът е стрептококова бактерия. Тя се среща в огромни количества в мръсни, неподдържани води, популяризира се бързо от животно на животно и нормално болестта приключва съдбовно. Болните нормално плуват с въртеливи и премятащи се придвижвания и мъчно се задържат в по-високите пластове на водата. Болните би трябвало да бъдат изолирани и прегледани от ветеринар, разбиращ от аквариумни рибки. Поне един път на месец филтъра и аквариума би трябвало да се почистват, с цел да се предотврати стрептококова и други инфекции. В идеалния случай обаче това се случва на всеки две седмици. Некоординирано плуване на рибки най-често е знак за струпване на токсични вещества във водата – наблюдавайте животинките за сигнали.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР