Рибар е загинал, а друг е изчезнал при наближаването на

...
Рибар е загинал, а друг е изчезнал при наближаването на
Коментари Харесай

Тропическата буря в Тайланд взе първа жертва

Рибар е умрял, а различен е липсващ при наближаването на тропическата стихия Пабук към Южен Тайланд, оповестиха локални медии, представени от ДПА. Стотици туристи са блокирани по островите в Сиамския залив, плавателните съдове са в пристанищата, а летищата не работят, съобщи Франс прес.

Според управляващите бурята може да се трансформира в най-силната, засегнала Тайланд от десетилетия. Тя към този момент провокира поройни дъждове, мощни ветрове и достигащи до 5 метра морски талази.

Тялото на рибаря е намерено на брега в южната провинция Патани, покрай границата с Малайзия, откакто лодката му се разрушила, заяви локален новинарски уебсайт. Повече от 100 туристи бяха избавени преди бурята от островчето Кох Рача край остров Пукет.

Летищата на известния тайландски остров Кох Самуи и в южната провинция Након си Тамарат бяха затворени през днешния ден, а евентуално ще ги последват и други, споделиха летищни управляващи.

Пабук се движи с ветрове, достигащи до 80 км/ч. Над 60 000 локални поданици, основно от Након си Тамарат, където бурята доближи най-рано, са били евакуирани.

Тази седмица шефът на метеорологичната работа Пувианг Пракамин сподели пред публицисти, че Пабук може да се окаже най-разрушителната стихия, блъснала Тайланд от 1962 година Тогава тропическата стихия Хариет лиши живота на близо 100 души.

Предпочитаните от туристи места в района - Пукет, Кох Самуи и Краби, останаха значително незасегнати. Властите на Пукет оповестиха, че още не е валяло и няма суматоха измежду туристите, а от Кох Самуи споделиха, че дъждовете там не са мощни и обстановката още не се счита за "кризисна ".

В момента бурята Пабук бушува в Сиамския залив сред островите Кох Самуи, Кох Пханган и Кох Тао, желани от туристите за новогодишните празници, съобщи Агенция Франс Прес.

Очаква се Пабук да отслабне над Андаманско море, където се намират туристическите обекти Пукет и Краби, и да се насочи към националния парк Симилан - райско кътче за фенове на гмуркането. От сряда насам десетки хиляди туристи избягаха от този регион. Плажовете са пусти, само че по тях още има червени знамена, които не разрешават къпането. Вчера руснак се удави на Кох Самуи, откакто подцени възбраната.

Пабук нахлува към южните елементи на кралството в разгара на туристическия сезон, което е неприятна вест за тайландската стопанска система, мощно подвластна от туризма. Страната би трябвало да одобри тази година рекордните 40 млн гости, болшинството от които се настаняват в курортите в южните региони.

През 1989 година тайфунът Гай удари района по същото време на годината и лиши живота на стотици, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР