Резултатите от тригодишна програма за изследване на международни отпадъчни води

...
Резултатите от тригодишна програма за изследване на международни отпадъчни води
Коментари Харесай

Анализ на отпадъчни води по света откри наличие на 18 нови психоактивни вещества

Резултатите от тригодишна стратегия за проучване на интернационалните отпадъчни води сочат за съществуването на десетки нови психоактивни субстанции, съобщи ДПА.

Проби, взети от 47 града в 16 страни , измежду които са Испания , Съединени американски щати и Австралия , демонстрират съществуването на 18 нови психоактивни субстанции , съгласно изследване, оповестено от изданието " Уотър рисърч Екс " (Water Research X).

Новите психоактивни субстанции са опиати , чийто резултат прилича този на познатите противозаконни опиати, сподели ръководителят на изследването Ричард Бейд от Куинсландския университет.

" Тези субстанции се синтезират, с цел да заместят неразрешените вещества. Това значи, че те имат малко по-различна молекулярна конструкция, която не се загатва от закона ", сподели доктор Бейд.

" Обикновено се създават в дребни количества спрямо обичайните неразрешени опиати , което затруднява контрола им от правоохранителните органи ", добави той.

Д-р Бейд сподели, че единствено в Австралия изследователският екип е разкрил седем нови субстанции, " като всички от тях имат сходен резултат като този на Ем Ди Ем Ей или кокаина ".

" Освен това открихме увеличение на използването на сходни опиати в Европа, където има високи равнища наф ", добави той.

Пробите са взимани по време на новогодишните празници в три следващи години от 2019 година до 2022 година, като резултатите демонстрират спад в използването на психоактивни субстанции по време на новогодишните празненства през 2020 година поради коронавирус пандемията, показва доктор Бейд.

Той прикани за международна акция против използването на психоактивни субстанции.

" От изключителна значимост е да се следи използването на тези опиати, защото знаем доста малко за това какво в действителност е тяхното характерно въздействие , за това по какъв начин си взаимодействат с други опиати и за това какви вреди предизвиква тяхната консумация ", добави доктор Бейд.

" Въвеждането на процедура за годишен разбор на отпадъчните води за съществуване на тези субстанции е доходоносен и етичен метод за организациите да видят какви са трендовете и къде просветителни акции биха оказали въздействие ", добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР