Решенията на последните две Народни събрания са отговорни за ситуацията

...
Решенията на последните две Народни събрания са отговорни за ситуацията
Коментари Харесай

Гълъб Донев обвини последните два парламента за големия дефицит в проектобюджета


Решенията на последните две Народни събрания са виновни за обстановката с огромния недостиг в проектобюджета за 2023 година, препоръчан в края на предходната седмица от служебното държавно управление. Това стана ясно от думите на министър председател Гълъб Донев при започване на държавното съвещание в сряда.

В петък финансовата министърка Росица Велкова внесе в Народното събрание за тази година с недостиг с от 6,4 на 100 от брутния вътрешен артикул (БВП), което е съвсем 12 милиарда Лева. Няколко дни по-рано двете най-големи парламентарни сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, се сплотиха към постигането на 3% бюджетен недостиг.

“В този бюджет се оглеждат решенията на националните събрания от последните 2 години. Когато политиците подлагат на критика служебното държавно управление за бюджета, те в действителност подлагат на критика личните си законодателни решения, довели до 6,4% бюджетен недостиг. В претекстовете към законопроекта са посочени и вероятни ограничения за понижаване на недостига до 3%, само че те не са включени в плановете за 2023 година ”, сподели Донев в сряда.

По думите му преоктобюджета отразява “реалността, с която сме длъжни да се съобразяваме, без значение дали ни харесва или не ”.

“Всяка концепция на финансист или политик за общите ни пари е належащо да срещне схващане в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, а след това да получи парламентарна поддръжка. Всичко друго е надприказване с нулева стойност ”, добави служебният министър председател.

Правителството на Донев изрично отхвърли да внесе проектобюджет в предходното Народно заседание и по тази причина се наложи то да гласоподава удължаването на този за 2022 година

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР