Решението за откриване на нова процедура беше взето със 128

...
Решението за откриване на нова процедура беше взето със 128
Коментари Харесай

Парламентът откри нова процедура за избор на управител на НЗОК

Решението за разкриване на нова процедура беше взето със 128 гласа " за " от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България ", Движение за права и свободи и " ИТН ", и 49 " срещу " от " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България ".

Предложения за претенденти за шеф на НЗОК могат да се вършат от парламентарните групи в тридневен период от приемането на тези правила.

В отчета на парламентарната комисия по опазване на здравето се показва, че приемането на процедурни правила е належащо по отношение на признатото от Народното събрание на 13 януари т. година решение за предварително преустановяване на мандата на шефа на НЗОК проф. доктор Петко Салчев. Съгласно Закона за здравното обезпечаване, нов шеф на НЗОК се избира от Народното събрание в период не по-дълъг от шест месеца от предварителното преустановяване на мандата на шефа, като в съответния случай този период е изминал на 12 юли т. година

Първата процедура за избор на шеф на НЗОК се провали. Първоначално постъпилите кандидатури бяха три. Впоследствие от " Възраждане " отдръпнаха своя претендент - Тодор Хинов, а директно преди гласуването в Народното събрание на 11 юли препоръчаната от ПГ на ГЕРБ-СДС Иванка Динева отхвърли да взе участие в процедурата по желание. Така единствен претендент остана проф. Жени Стайкова, издигната от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ", която не беше подкрепена от болшинството в Народното събрание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР