Решението на Националния ваксинационен щаб е да се използва ваксината

...
Решението на Националния ваксинационен щаб е да се използва ваксината
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Започва ваксинация с Янсен през празничните дни

Решението на Националния имунизационен щаб е да се употребява имунизацията на " Янсен ". Очакваме още една доставка, която дружно с тази, която към този момент дойде, ще се разпредели в празничния интервал. Смятаме да насочим известно количество ваксини към туристическата промишленост, откъдето има декларирани към 80 000 искащи, и да стартираме имунизацията преди старта на летния сезон. Веднага след слагането на имунизацията на " Янсен ", защото е еднодозова, може да се издаде документ, че тези хора са предпазени. Това съобщи на брифинг пред Министерство на здравеопазването основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му, препаратът на " Янсен " ще бъде слаган и на характерни групи като ромското население.

" Тази ваксина ще бъде употребена при групи, където желаеме да реализираме по-бърз резултат. Правим сметки при ромското население да създадем имунизационни пунктове. Изобщо имунизацията на " Янсен " ще бъде прилагана там, където по-трудно ще намерим хората за втора игла ", сподели основният държавен здравен контрольор.

Доц. Кунчев добави, че 26 имунизационни пункта в цялата страна ще работят по време на празниците. Ще има и от двата типа ваксини " АстраЗенека " и " Пфайзер ".

" Всички шефове на РЗИ са известени, че би трябвало да насочат нужните количества препарати към имунизационните пунктове. Принципното решение на Националния имунизационен щаб е половината количество да се насочи към персоналните лекари ", съобщи той.

138 000 дози от " Пфайзер " дойдоха през днешния ден. Общо за второто тримесечие ще са 3,5 милиона дози. Това посочи изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

По думите му, при имунизацията на " Янсен " е регистриран 1 случай на 1 милион имунизирани за нежелани реакции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР