Решението на Министерството на търговията на САЩ да затегне ограниченията

...
Решението на Министерството на търговията на САЩ да затегне ограниченията
Коментари Харесай

С ограниченията срещу Huawei рискът от „супер“ студена война расте

Решението на Министерството на търговията на Съединени американски щати да затегне рестриктивните мерки против Huawei, оповестено преди няколко дни, към този момент хвърли кол във веригата за доставки на Huawei. Знак, че Съединени американски щати към този момент не си играят и залагат всичко срещу китайския телекомуникационен колос със мощни връзки към Министерството на защитата да падне на колене.

Както съобщихме по-рано, администрацията на Тръмп съобщи, че блокира пратка с полупроводници, създадени по американска технология, които са били ориентирани към Huawei, предизвиквайки водопад от ответни закани, защото Пекин посредством континенталната преса даде обещание да накаже Boeing, Apple и Qualcomm. Въпреки привидната ескалация на комерсиалните и софтуерни войни на Съединени американски щати с Китай, икономическият консултант на Белия дом Кевин Хасет съобщи пред CNBC в понеделник сутринта, че „ Първа фаза “ на търговската договорка наподобява към момента непроменена.

Въпреки годините на нападателна кражба на технологии и ноу-хау, координирана от китайското държавно управление, Huawei остава изненадващо подвластна от артикули и технологии, създадени от американски компании.

Вратичките в закона досега

Когато Министерството на търговията добави Huawei към националния „ лист на субектите “ – на процедура в „ черния лист “, изискващ американските компании да търсят позволение, с цел да вършат бизнес с Huawei – той всъщност остави малки врати, които разрешиха на огромните американски компании производители на чипове да продължат с доставките за Huawei (който с изключение на бизнеса си с телекомуникации е и вторият по величина производител на смартфони)

Въпреки това, последните ограничавания, разкрити от Министерството на търговията в края на предходната седмица и през уикенда, ще бъдат „ тясно и стратегически “ ориентирани към малка врата, която разрешава на американските компании да създават чипове в чужбина с американска технология, с цел да заобиколят рестриктивните мерки. Това към този момент няма да бъде позволено, защото даже задграничните компании, които зависят от американските артикули, ще бъдат принудени да се преценяват с рестриктивните мерки. В отговор други международни производители на чипове отхвърлят да доставят избрани артикули на Huawei. Тази група включва най-големия производител на чипове в света, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

TSMC и ограниченията против Huawei

Според Nikkei Asian Review, оповестен в понеделник сутринта, TSMC е спряла новите поръчки за Huawei в отговор на по-строгия надзор върху износа на софтуерна продукция. Преди новата декларация някои компании заобикалят съществуващите американски наказания, като създават полупроводникови чипове в чужбина, употребявайки американска технология, след което ги продават непосредствено на Huawei.

Оттук нататък всяка компания, която продължава тази процедура, рискува да бъде осъдена от Министерството на финансите, наказания, които биха могли да лимитират достъпа им до основаната на $ финансова система или даже да ги забранят напълно, оставяйки ги в същото усложнение, пред което са изправени иранските компании.

Китайският 5G пионер разчита на TSMC за чипове, които зареждат смарт телефоните му, а TSMC от дълго време се преглежда като „ избавителна линия “ за Huawei на фона на американските наказания.

Значенито на новите ограничавания

Въпреки това акциите на TSMC се сринаха по време на азиатската търговия в понеделник, защото вложителите се тормозиха по какъв начин тези наказания ще повлияят на връзките сред TSMC и втория й по величина клиент (след Apple).

Търговски юрист, който проучва за Nikkei, изяснява, че на практика всеки производител на чипове отвън Съединени американски щати ще би трябвало да кандидатства за лиценз от Съединени американски щати, с цел да може да доставя на Huawei, в случай че не дава отговор на избрани критерии, показващи, че съставените елементи с американски генезис в даден артикул попадат под даден предел.

Разбира се, Huawei се е готвила за следващата рецесия от началото на комерсиалната война сред двете най-големи стопански системи в света и тези подготовки бяха засилени, откакто държавното управление на Съединени американски щати нападна Huawei и другия китайски телекомуникационен колос ZTE.

Китайското министерство на търговията съобщи в неделя, че „ изрично се опълчва на новия надзор върху износа и предизвести, че сходни ограничавания ще съставляват голяма опасност за международната верига на доставки. Ако Вашингтон не анулира действието, Пекин предизвести, че ще се изправи против ответни ограничения от китайска страна.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР