Решението на бившия екоминистър Борислав Сандов да наложи незабавно спиране

...
Решението на бившия екоминистър Борислав Сандов да наложи незабавно спиране
Коментари Харесай

ВАС остави ТЕЦ Брикел да работи въпреки замърсяването на въздуха

Решението на някогашния екоминистър Борислав Сандов да наложи неотложно прекъсване на работата на Топлоелектрическа централа " Брикел " поради съществено замърсяване на региона към централата беше отхвърлено и на втора инстанция от Върховния административен съд.

Върховен административен съд се произнася две седмици откакто Административния съд в Стара Загора също реши, че предварителното осъществяване на глобата против " Брикел " ще докара до повече вреди, в сравнение с продължаващата работа на ТЕЦ-а.

Върховен административен съд отсъжда, че централата има характерен темперамент на производството и е част от сериозната инфраструктура на страната, активността му е от " висок публичен интерес " и той би бил оскърбен, в случай че се стигне до незабавното ѝ прекратяване още преди да е влезнала в действие заповедта с откритите нарушавания.

Отказът на Върховен административен съд да допусне предварителното осъществяване на заповедта за затваряне не е краят на сагата " Министерство на околната среда и водите против Брикел " - оттук насетне следва да се прегледа всъщност какво е разкрила инспекцията по околната среда и дали нарушаванията са задоволително основателни, с цел да доведат до прекъсването на работа на ТЕЦ-а до отстраняването на замърсяващото произвеждане.

Дотогава " Брикел " ще продължава да работи, без значение дали изпуска наднормени нездравословни излъчвания край Гълъбово.

През последните години в Топлоелектрическа централа " Брикел " неведнъж бяха засичани отклонения от нормата за изпускане на нездравословни субстанции. Последният случай се случи при опит на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов да инспектира централата. Той уличи управлението на " Брикел ", че се пробва да прикрие противозаконните излъчвания, като се имитират повреди и количествата се изпускат през комин, на който няма измервателно устройство.

Сандов издаде заповедта за затваряне на производството с авансово осъществяване, откакто инспекцията на терен е отчела 25 пъти по-високи стойности над нормата за серен диоксид.

Позицията на някогашния министър беше, че " Брикел " създава към 1 % от тока на България, а затварянето му няма да заплаши енергийната сигурност на страната. Върховен административен съд обаче възприема напълно други причини, в това число че предварителното прекъсване на активността му щяло да докара до спад на равнището на язовир " Розов бунар ", който е предпазена зона.

Решението на Борислав Сандов беше подкрепено от премиера Кирил Петков, който персонално посети обекта и разгласи, че в него има " умопомрачаващи " нарушавания и че над 50 наказателни постановления за замърсяване са падали в съда, без институциите да защитят публичния интерес. Петков изиска и ДАНС да се намеси с инспекция, с цел да откри кой е действителният притежател на компанията, която е свързвана с Христо Ковачки.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР