Републиканецът Кевин Маккарти най-накрая успя да събере необходимите гласове, за

...
Републиканецът Кевин Маккарти най-накрая успя да събере необходимите гласове, за
Коментари Харесай

На 15-ия опит: Кевин Маккартни е новият председател на долната камара на Конгреса на САЩ

Републиканецът Кевин Маккарти най-сетне съумя да събере нужните гласове, с цел да бъде определен за ръководител на Камарата на представителите в американския Конгрес. Вотът се състоя в ранните часове на деня след общо 14 несполучливи опита по-рано тази нощ и в предходните няколко дни, предадоха международните организации.

Така се постави завършек на един развой, белязан до дъно от доста мощни напрежения в редиците на републиканците. След договаряния групата на последователи на някогашния американски президент Доналд Тръмп, която парализираше избора на Маккарти, най-сетне отстъпи, като по този начин се постави край и на една невиждана от над 160 години насам рецесия в Конгреса.

Новият ръководител на Камарата на представителите Маккарти е конгресмен от Калифорния.

За Маккарти на 15-ия избор гласоподаваха 216 конгресмени, а за единствения му съперник, демократа Хаким Джефирис от Демократическата партия гласоподаваха 212 души. Шестима конгресмени не поддържаха нито един от двамата претенденти, демонстрираха данните от гласуването, излъчено непосредствено от американските малките екрани.

Маккарти се очакваше да бъде определен още във вторник, когато бе първото съвещание на актуализирания състав на Конгреса, излъчен на междинните избори през ноември. Но през съвсем цялата седмица сагата продължи, спъвана от групата на тръмпистите в Републиканската партия. Те упрекваха Маккарти, че се прекланя пред ползите на администрацията на демократите. Накрая те отдръпнаха опозицията си на кандидатурата на Маккарти, откакто получиха огромни гаранции, измежду които и процедура, целяща улеснение на отстраняването на ръководителя на Камарата на представителите.

Маккарти в този момент заменя на председателския пост демократката Нанси Пелоси и излиза от този сложен избор в отслабена позиция, а неговият мандат отпред на Камарата на представителите се обрисува много сложен поради обрисувалите се разделения.

А в Камарата в идните месеци предстоят и интензивни диспути по няколко значими въпроса. Сред тях са договарянията за повдигането на тавана на американския дълг, финансирането на федералната страна, деблокирането на спомагателни помощи за Украйна.

Сега, когато управляват камарата, републиканците, дават обещание и да стартират поредност от следствия против администрацията на Байдън, да вземем за пример за метода на ръководство на пандемията или за метода, по който американските военни се изтеглиха от Афганистан.

Но след вътрешнопартийните разделения, дали техните следствия ще имат същия мощен отзив, питат анализатори. Тъй като не управлява и двете камари на Конгреса, Байдън не може в този момент да се надява да прокара значими законодателства. Но въпреки всичко Сенатът е в ръцете на демократите, което значи, че и републиканците не могат да се надяват да прокарат в Конгреса значими законодателства, макар нежната им преднина в Камарата на представителите. Дезорганизираното начало на работата на Камарата на представителите демонстрира какви компликации ще имат републиканците да упражняват контрола върху нея.

По време на целия развой на избор на ръководител на долната камара Демократическата партия пък не спря да подлага на критика контрола, който имат върху нея последователите на Доналд Тръмп, които над две години след провалянето му на президентските избори и две години след щурма на Конгреса, отхвърлят да признаят, че той изгуби президентския пост.

Маратонският развой по желание на водач на Камарата бе белязан и от любопитни моменти. Републиканец се появи в Конгреса да гласоподава с кучето си на разположение, двама демократи пък четяха дружно един вестник, с цел да убият времето на дългите съвещания.

Без ръководител на Камарата новите депутати не можаха до момента и да положат клетва и надлежно да гласоподават по законодателни текстове или да вземат участие в съвещанията на парламентарните комисии, или пък даже да получат достъп до класифицирани информации.

Смята, се че за щастливата развръзка може да е съдействал и самият Доналд Тръмп. Ден преди гласуването той прикани републиканците да престанат с обществените си разправии. Освен това по тематиката Тръмп е разговарял с републиканеца Байрън Доналдс от Флорида, член на групата на тръмпистите, апетитен за опция на Маккарти, само че в последна сметка решил да се откаже от конкуренцията и подкрепил Маккарти.

След като стана ясно, че Кевин Маккарти е определен на 15-ото гласоподаване, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън го поздрави и го прикани да ръководи по един виновен метод.

" Готов съм да работят с републиканците, когато това е допустимо и гласоподавателите ясно демонстрираха, че чакат републиканците също да са подготвени да работят с мен ", се споделя в изказване на Байдън. " Време е да управляваме по един виновен метод ", добави той.

За първи път от 100 години насам ръководител на Камарата на представителите не бе определен на първия тур. А за първи път от 164 години се стигна до повече от 10 тура за избор на ръководител. През 1859 година бяха нужни 44 вота, с цел да бъде определен началник на долната камара на Конгреса.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР