Ремонта на ремонта на Конституцията, който утре ударно ще гледат

...
Ремонта на ремонта на Конституцията, който утре ударно ще гледат
Коментари Харесай

Ремонта на ремонта: служебният кабинет ограничен със закон, депутатите - с двойно гражданство

Ремонта на ремонта на Конституцията, който на следващия ден стремително ще гледат депутатите от отрасловата парламентарна комисия, към този момент е на уеб страницата на Народното събрание, като очевидно има някои промени по отношение на препоръчаното и към този момент гласувано.

Един от най-редактираните текстове е този, касаещ служебния кабинет и фигурата на служебния министър председател. Видимо, новата тройна коалиция (ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС) не се е отказала от една част от противоречивите си текстове във връзка с служебното държавно управление. Като вероятни претенденти за министър-председател на длъжностен кабинет остават ръководителят на Народното събрание и шефът на Българска народна банка. Премахнат най-малко е ръководителят на Конституционния съд, добавени са ръководителя на Върховен касационен съд, както и ръководителя или негов заместител на Сметната палата и омбудсмана. Президентът няма да разпуска Народно събрание. Само ще насрочва нови избори, като животът на служебния кабинет ще е два месеца. А кой ще е длъжностен министър председател, президентът ще съветва с парламентарните групи.

Поне е отпаднала противоречивата опция, в случай че президентът не назначи в 7-дневен период Министерски съвет, препоръчан от избрания длъжностен министър председател, кабинетът да се избира от същия този отиващ си парламент.

Яснота няма към момента по това какво ще се случи, в случай че всички гореизброени евентуални министър-председатели откажат.

Но пък е записано категорично, че краткотрайните държавни управления имат главната задача да провеждат изборите, а рестриктивните мерки в активността им могат да бъдат планувани в закон.

Остава опцията за двойно поданство за депутатите - също противоречив текст. За подобен " може да бъде определен и български жител, който има и друго поданство, когато е живял последните 18 месеца в страната " - гласи новото предложение. От поправките на поправките излиза и че министри може да имат двойно поданство, като няма потребност да дават отговор на изискването да са живели в страната през интервала, посочен за депутатите.

Орязан е текстът, който предвиждаше хигиеничен най-малко за почтеност и бистрота в избора на регулаторни и контролни органи. Но пък е записано, че " решенията за избор се одобряват с болшинство от две трети от всички народни представители, когато това е планувано със закон " (т.е. със 160 гласа) - като тук текстът е много по-категоричен от предходния.

На основния прокурор се дава да управлява Върховна прокуратура и да " утвърждава общи методически правила ", подлежащи на обжалване пред Върховен административен съд.

Очаквано, след рецензиите, оставена е и опцията ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд да се назначават и освобождават с президентски декрет след решение на Висшия правосъден съвет. Мандатите им ще са 7-годишни без право на наново избиране. Остава и опцията президентът да откаже да подпише указа. Но оригиналност е, че се планува, в случай че го направи, то след седем дни решението на колегията да влиза в действие.

Сходни са чисто новите текстове и във връзка с основния прокурор. Ще се предлага от Висшия прокурорски съвет (тук към този момент е " върховен ", беше единствено " прокурорски " ), мандатът му ще е 5 години, няма да има право на преизбиране, ще се назначава с декрет на президента. Номинацията му може да се предлага от трима от членовете на съвета или от правосъдния министър. Отказ на президента също може да има - по гореописаните правила за съдиите.

Висшият правосъден съвет се състои от 15 членове и включва ръководителя на Върховен касационен съд и този на Върховен административен съд, които са негови членове по право, осем членове, избирани директно от съдиите от другите равнища на съдилищата, и петима членове, избирани от Народното събрание с 2/3 болшинство. Тук промени няма.

Промени няма и при прокурорския съвет - 6 души политическа квота против 4-ма професионална, като единият от четиримата по право е обвинител номер едно. Изискуемото болшинство за избора в Народно събрание отново е квалифицирано.

Мандатите на изборните членове и в двата съвета е 4 година - без право на преизбиране незабавно по-късно.

Този път от " тройната коалиция " са записали, че членовете от политическата квота би трябвало да са партийно неутрални.

Вместо сегашниия " Пленум ", двата съвета ще имат " Общо заседание ", което ще се занимава с общи неща като бюджета, мнения и други, само че не и кадрови.

Отпаднали са определяните като мракобесни текстове на ГЕРБ за инспектората към правосъдната власт, който трябваше да играе ролята на спомагателна правосъдна инстанция, да се меси в каузи, предлага уволнения и прочие
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР