Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков изненадващо е изгубил

...
Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков изненадващо е изгубил
Коментари Харесай

Съветът на ректорите отказа да преизбере проф. Анастас Герджиков

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков изненадващо е изгубил избора за нов мандат отпред на Съвета на ректорите - организацията на висшите учебни заведения в България, която оглавяваше от 2020 г. 

Според информация на " Офнюз " от събранието във Варна - Герджиков е получил само 24 гласа " за " при належащо болшинство от 25 гласа. 

Бившият претендент за президент, номиниран от ГЕРБ, е бил единствената номинация за нов управителен мандат в Съвета на ректорите. 

Предполагаемата причина за " вота на съмнение " против ректора на СУ е неговата поддръжка за предлагането на МОН да се вкарат нови правила за атестиране на преподавателите в университетите. 

Министерството на акад. Николай Денков желае оценката на преподавателите по методика, препоръчана от кабинета, да се обвърже с достъп до вероятно в допълнение финансиране за заплати през 2022 г. 

Мотивът му е обвързван с това, че настоящата система за акредитация на университети и препоръка на преподавателите не отразява действителното им равнище и демонстрира, че " всички са отличници ", до момента в който в някои висши учебни заведения работят професори и доценти, които " не извършват минималните условия ". 

Група преподаватели от държавни университети обаче стачкуват против смяната, като упрекват кабинета в нарушаване на Закона за висшето обучение, намеса в академичната им автономност и основаване на неустановеност за финансирането им.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР