Завършва концертният цикъл КАМЕРНА МУЗИКА В ГАЛЕРИЯ “НОВА, в сътрудничество

...
Завършва концертният цикъл КАМЕРНА МУЗИКА В ГАЛЕРИЯ “НОВА, в сътрудничество
Коментари Харесай

Моцарт и Бетовен ще звучат в събитие, под надслов “Виенски класицизъм

Завършва концертният цикъл " КАМЕРНА МУЗИКА В ГАЛЕРИЯ “НОВА ”, в съдействие сред Симфоничен Оркестър Сливен и Националната Художествена Гимназия “Димитър Добрович ”. Последното събитие, под надпис “Виенски класицизъм ”, ще се организира в четвъртък,16 май,от 18:30, в изложба “Нова ”.

Две вълнуващи творби от Волфганг Амадеус Моцарт и Лудвиг ван Бетовен ще прозвучат в осъществяване на трио в състав Марта Бонева /цигулка/, Маринела Карагьозова /виола/ и Цвета Латровалиева /виолончело/.

Дивертиментото за струнно трио е първото и само по рода си произведение в творчеството на В. А. Моцарт. Монументалната творба, написана за скромния отбор от цигулка, виола и виолончено. Тя е мост сред минало и бъдеще като въплъщава за следващ път непреходния гении на своя създател. Тук отсъстват нормалните по-прости музикални форми и лековат темперамент, присъщи на жанра „ дивертименто “ като се трансформират в шестчасно музикално странствуване, което напълно умерено може да бъде наречено - камерна симфония.

Дует „ с две наложителни очила “ – по този начин закачливо Л. В. Бетовен озаглавява дуетът си за виола и виолончело. Той е отдаден на него и неговият непосредствен другар Николаус Змескал. Опитен фен виолончелист и композитор, Змескал е един от първите хора, които Бетовен среща във Виена и който постоянно му оказва помощ с намирането на жилище, редактиране на негови композиции и още куп други въпроси. В кореспонденцията посред им Бетовен се закача с обстоятелството, че двамата имат неприятно зрение ище са им нужни два чифта очила с цел да изпълнят творбата.

Красивият графичен дизайн на афишите, още веднъж е дело на учениците от Национална Художествена Гимназия “Димитър Добрович ” Сливен!

Посещението на събитията е гратис за възпитаници и учители от Национална Художествена Гимназия “Димитър Добрович ” Сливен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР