Ректор във Варна "изгоря" за плагиатствоРекторът на Техническия университет във

...
Ректор във Варна "изгоря" за плагиатствоРекторът на Техническия университет във
Коментари Харесай

Ректор във Варна "изгоря" за плагиатство

Ректор във Варна "изгоря" за плагиатство
Ректорът на Техническия университет във Варна Росен Василев ще бъде отхвърлен от поста поради плагиатство. Това ще се случи след решение на новосформирана в МОН комисия, която следи дали в научния труд има текстове, които са заимствани от непознати създатели без да се цитират, съобщи кореспондент на БГНЕС. Временно ще бъде назначен длъжностен ректор.

В 5-членната комисия влизат проф Дончо Хрусанов от СУ „ Св. Климент Охридски “, Веска Георгиева, Технически университет, Венцислав Динчев – Българска академия на науките, проф. Николай Денков, проф. Радослав Радев от Медицинския университет във Варна.

В комисията са постъпили няколко сигнала за плагиатство в писания и проблеми при отбраната на доцентури и професури. Варненският професор е употребил в нарушаване теоретичен труд от университета в Белфаст, в който са изследвани железни сплави. Книгата е оповестена през 2010. Трудът на Росен Василев излиза през 2015 година. Установено е, че цели таблици са непосредствено копирани без да се позове източникът.

Оттук нататък следва да се изготви повсеместен отчет до министъра на образованието. Шестимата арбитри са открили, че 95% от написаните писания са плагиатствани. Ще му бъде отнета и професорската степен.

Новата комисия преглежда и още един случай за плагиатство. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР