Рекорден за историята на града и втори по големина у

...
Рекорден за историята на града и втори по големина у
Коментари Харесай

Варна с втори по големина бюджет след столицата – 393,7 млн. лв.

Рекорден за историята на града и втори по величина у нас след столицата бюджет за 2018 година гласоподава варненският Общински съвет.

С 32 гласа „за“, 5 „против“ и 2 „въздържал се“ бе утвърдена препоръчаната от администрацията макрорамка от 393,7 млн. лева, подчинена на целите: Варна – град на развиването, на знанието и дестинация за 4 сезона. Така градът ще харчи 123 млн. лева повече от 2017 година, без налозите да се подвигат.

Очакваните локални доходи са 267,2 млн. лева, а от държавно делегирани действия – 126,5 млн. лева Най-солидни разноски са заложени за благоустройство – 162,7 млн. лева В ремонт и създаване на улици ще бъдат вложени 6 пъти повече пари от предходната година – 110 млн. лева За осъществяването на най-мащабния инфраструктурен план от десетилетия – построяването на бул. „Васил Левски“, в бюджета са планувани 88 млн. лева, а за пробива на бул. „Сливница“ – 6,4 млн. лева

Второто огромно перо е образованието с бюджет от 118,5 млн. лева Капиталовата стратегия за тази функционалност е 6,7 млн. лева, като е включено строителството на три детски градини. С други 14 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж“ ще бъдат актуализирани 7 учебни заведения и 3 забавачки. Повече средства са планувани и за останалите общински функционалности.

Близо 20 млн. лева има за опазване на здравето, 15,5 млн. лева – за обществено подкрепяне, 16,8 млн. лева за почивно дело и просвета и 1,3 млн. лева за спорт. За поредна година с 8,2 млн. лева общината ще доплаща абонаментите карти за градски превоз на пенсионерите, учениците и хората с увреждания.

„Всеки глас „за“ този бюджет е поддръжка за развиването на града ни и гаранция, че ударното възобновяване на Варна ще се ускори“, сподели след гласуването на бюджета кметът Иван Портних. Той отхвърли отправените по време на дебатите от съветници рецензии, касаещи целесъобразността на средствата, които се влагат в превоз и инфраструктура и ги дефинира като „чиста демагогия“. Местният парламент гласоподава и въвеждането на Синя зона. От май паркирането в центъра ще коства левче за час, а предстоящите годишни доходи са над 5 млн. лева

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР