Според д-р Сара Бонза основната тайна на столетниците е включването

...
Според д-р Сара Бонза основната тайна на столетниците е включването
Коментари Харесай

Toва са петте храни, които всеки столетник яде

Според доктор Сара Бонза главната загадка на столетниците е включването в диета на 5 храни за дълголетие. Това са листни зеленчуци, ядки, горски плодове, пълнозърнести храни и мазна риба.

Листни зеленчуци

„ Листните зеленчуци са богати на витамини, минерали и антиоксиданти и оказват помощ в битката с хроничното инфектиране и оксидативния стрес, два фактора, свързани със стареенето “, споделя доктор Бонза.

Зеленолистните освен поддържат цялостното здраве, само че също по този начин предизвикват здравето на червата и оказват помощ за управление на равнищата на кръвната захар, намалявайки риска от хронични болести, които могат да обиден продължителността на живота ви.

Ядки

„ Ядките са цялостни с положителни мазнини, протеини и фибри, които оказват помощ за понижаване на сърдечните болести и поддържат естествените равнища на холестерола “, споделя експертът.

Редовната консумация на ядки е обвързвана с понижено инфектиране и усъвършенствано здраве на мозъка, които са значими фактори за позитивно стареене, поддържане на когнитивната функционалност и в последна сметка по-дълъг, по-здравословен живот.

Горски плодове

„ Горските плодове са суперхрани, тъй като съдържат огромни количества антиоксиданти, като антоцианини, които оказват помощ в битката с оксидативния стрес и понижават риска от заболяване “, изяснява доктор Бонза.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни, в това число кафяв ориз, киноа, овесени ядки и пълнозърнеста пшеница, играят сериозна роля в поддържането на здравето на храносмилането, изключително с напредването на възрастта. Те също по този начин оказват помощ за управление на холестерола и кръвната захар, като понижават риска от развиване на хронични болести като диабет вид 2 и сърдечни болести, като евентуално прибавят години към живота ви, съгласно лекаря.

Мазни риби

Мазните риби като сьомга, скумрия и сардини са с високо наличие на омега-3 мастни киселини, които оказват помощ за поддържане на здравето на сърцето, като намаляват равнищата на триглицеридите, кръвното налягане и понижават риска от аритмия. Д-р Бонза прибавя, че постоянното ястие на риба също може да помогне за попречване на възпаления в тялото, да поддържа здравето на мозъка и да понижи вероятността от развиване на деменция, написа zdrave.to.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР