Режисьорът Кирил Серебренников вече може свободно да напуска Русия, след

...
Режисьорът Кирил Серебренников вече може свободно да напуска Русия, след
Коментари Харесай

Кирил Серебренников вече може свободно да напуска Русия

Режисьорът Кирил Серебренников към този момент може свободно да напуща Русия, откакто беше наказан за отклонение на средства, и в този момент е в Берлин, заяви Агенция Франс Прес.

Известният с дръзките си постановки и поддръжката на ЛГБТ+ общността, както и с непряката рецензия към режима на Владимир Путин режисьор, беше наказан през 2020 година на три години затвор условно за отклонение на средства. До предишния петък му е била наложена възбрана да напуща Русия . Присъдата е била понижена, откакто е минал половината период без да нарушава рестриктивните мерки.

Празен стол за Кирил Серебренников и 6 минути овации за Уес Андерсън в Кан

"Напуснах Русия , тъй като имах опция да го направя законно ", съобщи той пред Агенция Франс Прес по пощата. "В Европа имах значими срещи по отношение на мои бъдещи планове. Скоро ще стартира подготовки на "Вълшебният стрелец " на Вебер в Амстердамската опера ".

Серебренников не прецизира дали заминаването му от Русия е дефинитивно.

През лятото Кирил Серебренников би трябвало да открие фестивала в Авиньон с акомодация по описа " Черният духовник " на Чехов.

Серебренников първо е бил в Париж , а в този момент е към този момент в Берлин .

През 2020 година Серебренников бе приет за отговорен в отклонение на държавни дотации и получи условна присъда, откакто прекара година и половина под домакински арест. Съдът разпореди режисьорът да върне средствата, за които се твърдеше, че е откраднал. Случаят раздруса културните среди и бе избран като политически стимулиран. През 2021 година той загуби и работата си като началник на известния център " Гогол " в Москва , като договорът му не бе възобновен.

В Хамбург през януари Серебренников сподели пред медиите, че няма визия какво е предиздвикало управляващите да му разрешат пътуването, откакто преди този момент неведнъж е получавал отвод за други планове. Режисьорът не бе позволен да отпътува за Франция, с цел да взе участие в кинофестивала в Кан предходната година. Неговият филм "Грипът на Петрови " бе в конкуренцията за " Златна палма ". Изпълнителката на една от водещите функции във кино лентата Чулпан Хаматова преди няколко дни заяви, че е напуснала Русия и е в Латвия, откакто жигосах войната в Украйна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР