Регулаторът ще гледа под лупа придобиването на облачната платформа за

...
Регулаторът ще гледа под лупа придобиването на облачната платформа за
Коментари Харесай

ЕС разследва сделка на Adobe за 20 милиарда евро

Регулаторът ще гледа под лупа придобиването на облачната платформа за дизайн Figma

Големите сливания и поглъщания изострят вниманието на регулаторите по света
(снимка: CC0 Public Domain)

Една от най-големите покупко-продажби в ИТ промишлеността, поглъщането на облачната платформа за дизайн Figma от Adobe, среща пречки от регулаторите. След следствието от Органа за конкуренция и пазари (CMA) на Англия, Европейската комисия, която е главният регулатор на Европейския съюз, също разгласи задълбочено изследване на договорката.

Мотивът за следствието е, че тази договорка може да „ понижи конкуренцията на международния пазар за програмен продукт за интерактивен дизайн и принадлежности за основаване на цифрови активи “, отбелязва The Verge в обява по тематиката.

Европейската комисия има време до 14 декември да вземе решение за по-нататъшни стъпки, в това число блокиране на придобиването, в случай че опасенията на организацията по отношение на негативното влияние върху конкуренцията се потвърдят по време на следствието.

Още през февруари Европейската комисия разгласи желанието си да изследва договорката сред Adobe и Figma по искане на минимум шестнадесет държави-членки на Европейски Съюз. Въз основа на информацията, предоставена от тези страни, регулаторът заключи, че договорката заплашва да „ засегне доста конкуренцията на пазара на програмен продукт за интерактивен дизайн “.
още по темата
Adobe разгласи желанието си да придобие Figma за съвсем $20 милиарда през септември предходната година. Ако договорката бъде утвърдена от регулаторите, тя ще надвиши 19-те милиарда $, платени от Фейсбук за WhatsApp през 2014 г. 

Офертата на Adobe за закупуване на Figma се сблъска с рецензии освен тъй като се смяташе за надценена от вложителите, само че и заради приликите сред личната платформа за дизайн XD на Adobe и по-популярната услуга Figma. След оповестяване на договорката Adobe стартира последователно да отстранява своята платформа XD от общественото пространство. 

Освен в Европейския съюз и Обединеното кралство, следствие на договорката по обединение на Adobe и Figma извършат и регулаторните органи в Съединените щати.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР