Регистрациите на кандидатите за местния вот приключиха - а след

...
Регистрациите на кандидатите за местния вот приключиха - а след
Коментари Харесай

Кои се борят за големите общини и какво да очакваме от тях

Регистрациите на претендентите за локалния избор завършиха - а след дни стартира едномесечната предизборна акция преди локалния избор в края на октомври. 

Подготвихме за вас лист с всички претенденти за кметове на регионалните центрове в страната на главните парламентарни партии, като са налице и изключения, самостоятелни претенденти, подкрепени от необятни локални обединения, които са сегашни кметове или са получили поддръжка от огромните партии. Налице е и кратък обзор на обстановката във всеки огромен град и какво можем да чакаме на идния избор.

Разбира се - с ангажимента, че всичко може да се случи в идващите 4 седмици и половина.

София
ГЕРБ: Антон Хекимян

ПП-ДБ: Васил Терзиев

" Възраждане ": Деян Николов

Българска социалистическа партия: Ваня Григорова

" ИТН ": Ивайло Вълчев

Сред парламентарно показаните партии само Движение за права и свободи не номинира собствен претендент за кмет. Очаква се главният конфликт да е сред първия и последния обявен претендент - Васил Терзиев (номинация на огромно обединяване, включващо и " Спаси София " ) и " необикновената " кандидатура на към този момент някогашния публицист Антон Хекимян. Някои десни, разочаровани от произхода на Терзиев, са уверени и в възможностите на самостоятелния Вили Лилков, само че анализаторите не му дават сериозен % против партийните претенденти.

Благоевград
ГЕРБ: Илко Стоянов*

ПП-ДБ: Методи Байкушев

" Възраждане ": Цвета Рангелова

Българска социалистическа партия: Николай Шушков*

" ИТН ": Станислав Богдански

Благоевград отбелязва връх по кандидат-кметове - цели 12 ще се състезават на първи тур. Освен гореизброените претенденти, издигнати или подкрепени от главните партии, в конкуренцията са и Румен Томов, който завоюва поста през 2019 година с поддръжката на Българска социалистическа партия, само че го загуби поради незаличена в точния момент компания, и Атанас Камбитов, изкарал два мандата като кмет от ГЕРБ, в този момент с партията на Цветан Цветанов.

Бургас
ГЕРБ: Димитър Николов 

Политическа партия: Константин Бачийски

Демократична България: Димитър Найденов

" Възраждане ": Тодор Ангелов

Българска социалистическа партия: Станимир Баев

" ИТН ": Тодор Иванов

В Бургас обединяването ПП-ДБ не съумя да се сплоти към общ претендент, а претендентите и на двете партии не са регистрирани от тях - Бачийски е претендент на личната си партия СЕК, а Найденов е повдигнат от предприемчив комитет. Много е евентуално Димитър Николов да завоюва следващ мандат за ГЕРБ.

Варна
ГЕРБ: Иван Портних

ПП-ДБ: Благомир Коцев

" Възраждане ": Коста Стоянов

Българска социалистическа партия: Павел Раличков

" ИТН ": Ивайло Костадинов

Иван Портних и Благомир Коцев ще е предстоящият конфликт във Варна, като досегашният кмет преди дни се нахвърли с обвинявания против претендента на ПП-ДБ и бивш регионален шеф.

Велико Търново
ГЕРБ: Даниел Панов

ПП-ДБ: Йордан Терзийски

" Възраждане ": Стилян Найденов

Българска социалистическа партия: Ирена Стасинопулу

" ИТН ": Момчил Иванов

Даниел Панов се бори за четвърти мандат, като при последните два вота завоюва със солидна преднина още на първи тур. Постижение за всеки различен претендент би било даже да се изправи против него на балотаж.

Видин
ГЕРБ: Александър Матеев

ПП-ДБ: Любен Иванов

" Възраждане ": Стефан Стефанов

Българска социалистическа партия: Иван Николов

" ИТН ": Милен Милчев

За поста във Видин се борят нови лица - последните двама кметове, на Съюз на демократичните сили и ГЕРБ преди този момент, към този момент не играят в локалната политика. Ако се съди по благосклонностите на видинчани през последното десетилетие, главният конфликт ще е сред претендентите на ГЕРБ и ПП-ДБ.

Враца
ГЕРБ: Калин Каменов

ПП-ДБ: Кирил Кунгалов

" Възраждане ": Ивайло Папов

Българска социалистическа партия: Иван Иванов

" ИТН ": Цветан Борисов

Калин Каменов към този момент е два мандата кмет на града от ГЕРБ, като на последния избор завоюва още на първи тур с над 72% от гласовете - детронирането му наподобява като съществено предизвикателство.

Габрово
ГЕРБ: Таня Христова

ПП-ДБ: Ралица Манолова

" Възраждане ": Даниел Петров

Българска социалистическа партия: Николай Косев

Движение за права и свободи: Мелекбер Велева

Таня Христова ще се бори за четвърти мандат в Габрово, като последния път завоюва още на първи тур - а втори беше претендент на Българска социалистическа партия. Сега левицата опитва с нов претендент.

Добрич
ГЕРБ: Красимир Николов

ПП-ДБ: Йорданка Костадинова

" Възраждане ": Георги Джендов

Българска социалистическа партия: Стоян Люцканов

Движение за права и свободи: Нежля Амди-Ганева

" ИТН ": Йордан Йорданов*

Настоящият кмет Йордан Йорданов се употребява с поддръжката на единствено една парламентарна партия - Има Такъв Народ, само че в действителност е водач на Движение " България на жителите ", с чиято поддръжка надви пред 4 години против ГЕРБ. Подкрепят го още Национална движение „Симеон Втори", " Глас национален " и Вътрешна македонска революционна организация, само че ГЕРБ и ПП-ДБ имат нови играчи в града.

Кърджали
ГЕРБ: Никола Чанев

ПП-ДБ: Радослав Милев

" Възраждане ": Даниела Петрова

Българска социалистическа партия: Константина Карабоюкова

Движение за права и свободи: Ерол Мюмюн

Движение за права и свободи изненада всички с решението да не издига досегашния кмет, управлявал в продължение на 20 години, Хасан Азис и да предложи нов претендент - Ерол Мюмюн, прочут до момента като общински консултант. Има ли късмет Кърджали да спре да бъде бастион на Движението? Едва ли.

Кюстендил
ГЕРБ: Петър Паунов

ПП-ДБ: Кристиян Иванчов

" Възраждане ": Мира-Йоанна Миркова Атанасова

Българска социалистическа партия: Йордан Тодоров

Петър Паунов се бори за пети мандат като кмет, като последния път завоюва още на първи тур против самостоятелен претендент, подсилен от Българска социалистическа партия. Дали новото лице на левицата има по-добри шансове, или пък претендентите на ПП-ДБ и " Възраждане ", които също за пръв път се борят за града?

Ловеч
ГЕРБ: Валентина Недялкова

ПП-ДБ: Искрен Арабаджиев

" Възраждане ": Алдин Начков

Движение за права и свободи: Сурай Велиева

Българска социалистическа партия: Борислав Илевски

" ИТН ": Страцимир Петков

Изненадващо от ГЕРБ не поддържаха за трети мандат досегашния си кмет в Ловеч Корнелия Маринова и предложиха нова кандидатка. Маринова надви с под 350 гласа на балотаж през 2019 година против тогавашния претендент на Българска социалистическа партия, само че тя се радваше и на поддръжката на Движение за права и свободи, които в този момент имат своя лична кандидатка. Дава ли това късмет новата номинация на левицата да завоюва, ще разберем в края на октомври.

Монтана
ГЕРБ: Златко Живков

ПП-ДБ: Теменужка Цветкова

" Възраждане ": Петър Петров

Българска социалистическа партия: Камелия Трифонова

Златко Живков е кмет на Монтана към този момент 24 години - в началото с поддръжката на Съюз на демократичните сили, а от 2003 година от локална коалиция сред старите сини, ГЕРБ, Разузнавателна служба на ФРГ, Вътрешна македонска революционна организация, ЗНС. Той е сега и най-дълго управлявалият кмет на регионален град, само че неотдавна внезапно отхвърли да е кандидатура на ГЕРБ, както най-голямата партия се опита да го показа. Освен че е и измежду най-харесваните кметове в страната, през 2019 година получи над 72% от гласовете на първи тур, повече, в сравнение с при който и да е от предходните си 5 мандата.

Пазарджик
Тодор Попов*

ПП-ДБ: Петър Куленски

" Възраждане ": Десислава Георгиева

Българска социалистическа партия: Цоко Цоков

Тодор Попов е измежду дребното самостоятелни кметове, необвързани с която и да е главните политически сили. Сега се бори за трети мандат отпред на Пазарджик. Този път от ГЕРБ даже не си направиха труда да предлагат някого за поста. А левицата в началото имаше двама претенденти.

Перник
ГЕРБ: Станислав Владимиров

ПП-ДБ: Георги Недев

" Възраждане ": Владислав Червенков

Българска социалистическа партия: Кирил Леонов

" ИТН ": Петър Костадинов

Настоящият кмет на Перник Станислав Владимиров зае поста като претендент на Българска социалистическа партия преди 4 години. Трудно е да се планува дали ще реализира същото като претендент на ГЕРБ. На последния избор той бе под кандидатката на ГЕРБ на първи тур и завоюва на балотажа заради поддръжката от тези, които не харесват партията на Борисов. 

Плевен
ГеоргСпартански*

ГЕРБ: Валентин Христов

ПП-ДБ: Наталия Цанева

" Възраждане ": Данаил Раденцов

Българска социалистическа партия: Ева Маринова

" ИТН ": Димо Дешев

Плевен е една от аномалиите в България към този момент два мандата - кмет е самостоятелният Георг Спартански, който сполучливо бие избраници на огромните партии и в този момент се готви да го направи трети път. Преди обаче получаваше поддръжка от Реформаторския блок и Вътрешна македонска революционна организация, в този момент против него са всички, с изключение на локалните му почитатели.

Пловдив
ГЕРБ: Костадин Димитров

ПП-ДБ: Ивайло Старибратов

" Възраждане ": Ангел Георгиев

Българска социалистическа партия: Костадин Палазов

" ИТН ": Станислав Балабанов

Неочаквани предизборни драми видяхме в Пловдив през последните седмици. След като ГЕРБ отдръпна доверието си от досегашния кмет, от локалната организация излезе и безконечният Иван Тотев. Новото лице - Костадин Димитров - не е изключително познато на пловдивчани, което залага капацитет за сериозна борба сред него и Старибратов. Кандидатът на ПП-ДБ може да е незнаен в София и да изненада всички, които чакаха Манол Пейков да бъде претендент, само че се радва на известност в Града на тепетата.

Разград
ГЕРБ: Галина Георгиева

ПП-ДБ: Мирослав Грънчаров

Движение за права и свободи: Хабибе Расим

Българска социалистическа партия: Добрин Добрев

" ИТН ": Мария Господинова

Битката в Разград ще е за мястото на Денчо Бояджиев от Българска социалистическа партия, който завоюва последния избор с малко, след не изключително положителни резултати на първи тур. Кметското място може да отиде при всеки от главните претенденти - всички са нови лица.

Русе
ГЕРБ: Иван Иванов

ПП-ДБ: Рена Стефанова

" Възраждане ": Златан Златанов

Българска социалистическа партия: Пенчо Милков

" ИТН ": Анатоли Станев

Пенчо Милков взе Русе от ГЕРБ преди 4 години и в този момент още веднъж е претендент на левицата. Партията на Борисов ще се опита да си върне града с изпълнителния директор на Университетска болница " Канев " Иван Иванов. Още 6 самостоятелни претенденти на процедура ще подсигуряват балотаж в дунавския град.

Силистра
ГЕРБ: Ивелин Статев

" Възраждане ": Петко Добрев

Българска социалистическа партия: Александър Сабанов*

Само трима ще се борят за кметския пост в Силистра, като и тримата са нови претенденти - актуалният кмет Юлиян Найденов от ГЕРБ не взе участие на вота. Александър Сабанов се записва като самостоятелен и получи поддръжката на столетницата

Сливен
ГЕРБ: Стефан Радев

ПП-ДБ: Маринчо Христов

" Възраждане ": Климент Шопов

Движение за права и свободи: Мустафа Мустафов

Българска социалистическа партия: Кольо Милев

Стефан Радев ще се бори за трети мандат като кмет и има най-хубави шансове. И тук е налице разединение в Българска социалистическа партия - локалните от левицата предложиха някогашния регионален шеф Минчо Афузов през предприемчив комитет, който обаче бе изключен от Националния съвет на левицата. По всяка възможност - тъй като бе назначен на последния си пост от Румен Радев.

Смолян
ГЕРБ: Николай Мелемов

ПП-ДБ: Михал Камбарев

" Възраждане ": Ивайло Василев

Българска социалистическа партия: Иван Френкев

Движение за права и свободи: Минчо Симов

Счита се, че главният сблъсък в Смолян ще е сред Мелемов и Камбарев. Налице е обаче и друг играч извън главните партии - Стефан Сабрутев, номиниран от предприемчив комитет, който два вота поред губи на балотаж - макар поддръжката на Българска социалистическа партия, която в този момент обаче отиде при Иван Френкев. 

Стара Загора
ГЕРБ: Живко Тодоров

ПП-ДБ: Димитър Чорбаджиев

" Възраждане ": Искра Михайлова

Българска социалистическа партия: Иван Върляков

" ИТН ": Тихомир Тенев

Настоящият кмет Живко Тодоров е измежду известните лица на ГЕРБ и вероятно ще резервира кметския пост. Кандидатът на ПП-ДБ е на практика незнаен в града, само че доста старозагорци симпатизират на Слави Трифонов и Тихомир Тенев може да доближи балотаж.

Търговище
ГЕРБ: Дарин Димитров

ПП-ДБ: Стефан Асенов

" ИТН ": Радослав Бойчев*

Дарин Димитров ще се опита да завоюва трети мандат като кмет. Радослав Бойчев, макар че е член на Има Такъв Народ, номинално се кандидатира като самостоятелен.

Хасково
ГЕРБ: Станислав Дечев

Политическа партия: Николай Ставрев

" Възраждане ": Георги Георгиев

Българска социалистическа партия: Николай Ставрев

Движение за права и свободи: Танер Емин

Станислав Дечев се бори за втори мандат, а Николай Ставрев е подсилен от предприемчив комитет, Българска социалистическа партия и Политическа партия, като левицата за пръв път няма личен претендент в града. Важен за отбелязване е и Георги Иванов, претендент на ПП  " Български гласъ ", който обаче е по-известен от партията си - беше кмет на града 4 мандата (1999-2015 г.)

Шумен
ГЕРБ: Любомир Христов

ПП-ДБ: Николай Колев

" Възраждане ": Ивайло Обретенов

Движение за права и свободи: Сунай Садък

Българска социалистическа партия: Венцислав Венков, Христо Христов

Любомир Христов ще се бори за трети мандат. В Българска социалистическа партия се случи странна особеност - двама претенденти, защото общинската конференция номинира журналиста и някогашен регионален шеф Венцислав Венков, само че централата избра Христо Христов.

Ямбол
ГЕРБ: Валентин Ревански*

ПП-ДБ: Милко Димитров

Българска социалистическа партия: Недялка Петкова

" Пряка народна власт ": Валентин Ревански

Ямболци избраха друг кмет на последния избор - Валентин Ревански, подсилен не от огромните национални партии, а от дребната Политическа партия " Пряка народна власт ". Както постоянно се случва, на този избор Ревански получава поддръжка и от ГЕРБ. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР