Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция © Francois Lenoir Още

...
Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция © Francois Lenoir Още
Коментари Харесай

Корпоративната задлъжнялост в Турция е опасно висока

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция

© Francois Lenoir Още по тематиката
Скъпото евро може да подкопае резултатите на фирмите в Европа

С настъпването на вълната от финансови доклади единната валута е най-сериозната спънка за европейските корпорации
25 апр 2018
Гугъл регистрира скок на облагата, само че спад в рентабилността поради конкуренцията

Финансовият резултат от 9.4 милиарда $ е много над пазарните упования поради дяловете в Uber и Airbnb
24 апр 2018
Кристалина Георгиева: Еврозоната е положителна за кандидатурата на България

Опасността от нова дългова рецесия в бедните страни е сериозна, уточни шефът на Световната банка
23 апр 2018
Испания задмина Италия по Брутният вътрешен продукт на човек от популацията

Причината е икономическата застоялост на Рим, регистрират от Международния валутен фонд
22 апр 2018 " Дълговете на турските корпорации са достигнали 70% от Брутният вътрешен продукт на страната съгласно изчисленията ни. "
Уграс Улку, анализатор към Института за интернационалните финанси във ВашингтонДокато задълженията на турските корпорации се задържат на извънредно високи равнища, характерните стопански особености на страната вършат обслужването им все по-трудно, което поражда опасения измежду анализаторите и вложителите, оповестява Financial Times.

Корпоративните отговорности

Показателно в това отношение е въпреки и импровизирано оповестеното преструктуриране на отговорностите на една от най-големите турски корпорации, което мнозина припознават като симптом за възходящото кредитно задължение за турските корпорации. Dogus, която има световноизвестните заведения за хранене от веригата Nusr-et, опериращи в Америка, Европа и Азия, е редуцирала доста активите си през последните месеци, което анализаторите одобряват като симптом за идно преструктуриране на дълга.

А повода е, че изискванията по западното кредитиране, от години задвижващо турския стопански напредък, се трансформираха доста с поевтиняването на лирата. Отстъпването на турската лира по отношение на главните интернационалните валути направи обслужването на корпоративните заеми в Турция доста по-трудно и скъпо, което надлежно стартира да се отразява и на бизнес атмосферата в страната. TRYEUR Quotes by TradingView Висока задлъжнялост

Наред с това опасения за здравето на турската стопанска система сътвориха и светкавичните избори, планувани от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган за юни. Макар съответните аргументи за тях да са незнайни, евентуално частично основата е икономическа. " Дълговете на турските корпорации са достигнали 70% от Брутният вътрешен продукт на страната съгласно изчисленията ни ", изяснява Уграс Улку, анализатор към Института за интернационалните финанси във Вашингтон. " Над половината от тези отговорности са в задгранични валути, най-вече в долари и евро. С оглед на това, когато лирата пада, въпреки за момента волатилността да не е толкоз висока, обезценяването понижава облагите на фирмите и оказва сериозен резултат върху балансите им ", добавя Улку.

Работа на страната

Обезценяването на лирата и застоят в икономическите връзки сред Европа и Турция бяха главните тематики на съвещанието на Турската централна банка, което се организира тази седмица. Мерките на регулатора обаче би трябвало да са бързи и ефикасни, в случай че от институцията се надяват да спрат обезценяването на валутата, която от началото на годината е изгубила към 7% от цената си по отношение на $, отбелязва изданието.

В сряда централната банка увеличи главния си лихвен % за пръв път тази година, подкрепяйки лирата, до момента в който се пробва да удържи инфлацията в седмиците преди предварителните президентски избори през юни. Централните банкери покачиха лихвения %, който употребяват за установяване на разноските за финансиране, със 75 базисни пункта до 13.5%, надхвърляйки медианната прогноза в изследване на Bloomberg за 50 пункта. В резултат на изненадващото решение лирата нарастна с 1% по отношение на $. Турция се старае да овладее инфлацията, откакто отслабващата лира форсира растежа на цените до 13% предходната година. Макар че от този момент насам инфлацията се забави до 10.2% през март, тя продължава да е два пъти над задачата от 5%.

През 2017 година турската стопанска система беше най-бързо растящата в G20 с помощта на държавните тласъци, които разсеяха напрежението след опита за държавен прелом през юли 2016 година Годишния растеж на Брутният вътрешен продукт на страната беше 7.4%, само че опасенията, че този напредък е нестабилен, се задълбочават.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР