Редица високопоставени ирански учени, политици и представители на силите за

...
Редица високопоставени ирански учени, политици и представители на силите за
Коментари Харесай

Кървавите отпечатъци на ционистите: Наистина ли те убиха всички тях

Редица високопоставени ирански учени, политици и представители на силите за сигурност бяха убити през последните 10 години с прецизни удари, зад множеството от които се счита, че стои Израел.

Иран упрекна "ционистите ", че са умъртвили на 22 май в Техеран

Саяд Ходаи, полковник от Гвардейците на революцията – елитни войски на Ислямската република. В формалната иранска реторика с термина "ционисти " се посочват израелците, а от време на време също по този начин страните и лицата, подкрепящи еврейската страна.

Масуд Али Мохамади

На 12 януари 2010 година Масуд Али Мохамади, професор по нуклеарна физика, бе погубен при гърмеж на мотоциклет бомба, до момента в който излизаше от вкъщи си в Техеран. Ирански ръководители и публични медии побързаха да хвърлят виновността за убийството на авторитетния физик върху израелските и американските разследващи служби.

През декември 2009 година Техеран към този момент бе обвинил Съединени американски щати и Израел, че са отвлекли нуклеарния физик Шахрам Амири, липсващ през май същата година.

Маджид Шахрияри

На 29 ноември 2010 година Маджид Шахрияри, създател на Иранското нуклеарно сдружение, претрупан с един от огромните планове на Иранската организация за атомна сила (ИОАЕ), беше погубен в Техеран с бомба, заложена наоколо до колата му.

Същия ден различен нуклеарен физик, Ферейдун Абаси Давани, беше ранен при атентат в аналогични условия.

Иран упрекна израелските и американските разследващи служби, че стоят зад тези закононарушения.

Дариуш Резаи-Неджад

На 23 юли 2011 година ученият Дариуш Резаи-Неджад бе убит в Техеран от незнайни нападатели на мотоциклет.

Иран упрекна Израел и Съединени американски щати.

Иранските медии в началото показаха починалия като експерт по нуклеарна физика, работил по-специално за ИОАЕ и министерството на защитата. После го назоваха просто "студент по електротехника ".

Хасан Могадам

На 12 ноември 2011 година детонация в склад за муниции на Гвардейците на революцията близо до Техеран умъртви минимум 36 души, в това число военачалник Хасан Могадам, отговарял за оръжейните стратегии на техния Корпус (Пасдаран). Според в. "Лос Анджелис таймс " мнозина американски някогашни разузнавачи и специалисти считат, че гърмежът е част от интервенция на Съединени американски щати и Израел.

Мостафа Ахмади Рошан

На 11 януари 2012 година ученият Мостафа Ахмади Рошан, работил в обекта в Натанз, беше погубен при детонация на взривно устройство, закрепено с магнит на колата му, край университета "Аламех Табатабай " в източен Техеран.

Иран още веднъж упрекна Съединени американски щати и Израел.

Касем Солеймани

На 3 януари 2020 година авторитетният военачалник Касем Солеймани, създал тактиката на Иран за Близкия изток, бе погубен при удар с американски дрон в Багдад. Той командваше Силите "Кудс " – подразделението, натоварено със специфичните интервенции на Гвардейците на революцията.

Мохсен Фахризаде

На 27 ноември 2020 година нуклеарният физик Мохсен Фахризаде беше погубен покрай Техеран при нахлуване против неговия ескорт.

След гибелта си той бе представян като зам.-министър на защитата и началник на Организацията за проучвания и нововъведения в защитата (SEPAND), съдействал по-специално за "противоатомната защита " на страната.

Иран упреква Израел, че е поръчал атентата, осъществен съгласно Техеран с разнообразни устройства, измежду които картечница, ръководена посредством спътник.

Саяд Ходаи

На 22 май 2022 година Саяд Ходаи от Силите "Кудс " бе убит от двама мотоциклетисти в Техеран на влизане в дома си, както писаха формалните медии.

Гвардейците на революцията хвърлиха виновността за убийството му върху "най-порочните хора – ционистите ", броени дни откакто Израел декларирал, съгласно "Ню Йорк таймс ", че отговорност за убийството носят Съединени американски щати.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР