Развитието на технологиите отваря пътя към мечтата за трансплантиране на

...
Коментари Харесай

Фабрика за органи – новата биотехнологична мечта


Развитието на технологиите отваря пътя към фантазията за трансплантиране на органи без потребност от донори фотография: CC0 Public Domain)

Хиляди хора по света попадат в описи за изчакване за трансплантация на жизненоважни органи – да вземем за пример бъбреци или черен дроб. Как би изглеждал светът, в случай че можеше да им се присадят органи, които не са взети от донори, а са… основани във фабрика за органи? Това, наподобява, е новата конкуренция в биотехнологиите.

Мартина Ротблат към този момент вижда деня, в който органите за трансплантация ще се отпечатват на 3D принтер или ще се отглеждат в лаборатория и по този начин ще станат елементарно налични, спасявайки доста животи – в това число този на нейната щерка. Ротблат е посветила живота си на изследване по какъв начин технологиите могат да разширят предлагането на органи за трансплантация.

Причината е явна. Много хора чакат за трансплантации по целия свят. Въпреки, че сходни интервенции са хиляди всяка година, още по-голям е броят на случаите, в които страдащите по този начин и не дочакват присаждането – те умират в очакване.

Фермата за органи на Ротблат

Драматичната персонална история на Ротблат е разказана в доста американски медии. Жената е сполучлив бизнесмен в сателитния бизнес, само че откакто щерка ѝ Дженесис бива диагностицирана с тежко белодробно заболяване, Ротблат основава биотехнологична компания. Лекарства като това, което компанията създава, поддържат живота на доста пациенти като младата Дженесис.

Но в последна сметка момичето най-вероятно ще се нуждае от белодробна трансплантация. Затова Ротблат се е заела да реши и този проблем, употребявайки технология, с цел да сътвори това, което тя назовава „ безграничен ресурс от органи за трансплантация “. Представата ѝ за новото лекуване може да се оприличи на плантация за органи, ситуирана измежду тучна зелена ливада, където има здания със слънчеви панели по покривите и площадки за кацане на електрически дронове.

Фермата приютява стадо от хиляди генетично модифицирани свине, живеещи в прецизно поддържани стерилни условия. Има хирургическа зала и ветеринари, които да приспят прасетата, преди да им извадят сърцата, бъбреците и белите дробове. Тези животоспасяващи органи – проектирани да бъдат съвместими с човешките тела – следва да се натоварят в електрическите дронове, с цел да бъдат откарани до центрове за трансплантации.

Няколко стъпки по-близо до действителността

По времето, когато Ротблат мечтае за това, концепцията наподобява освен невъзможна, само че и „ фантасмагорична “, както я назовава дамата. Но през последната година фантазията се приближи няколко стъпки по-близо до действителността. През септември 2021 година хирург в Ню Йорк присади бъбрек от генетично модифицирано прасе, създадено от компанията на Ротблат, на човек в мозъчна гибел – опит, с цел да се види дали бъбрекът е оживял. Така и стана.

Оттогава насам лекарите са пробвали още шест трансплантации от прасе на човек. Най-драматичният случай и единственият при жив човек е от 2022 година в Мериленд, където 57-годишен мъж със сърдечна непълнота живя два месеца със свинско сърце, доставено от компанията на Ротблат. Хирургът Бартли Грифит сподели, че е „ много необикновено “ да можеш да разговаряш с човек, чието сърце от прасе бие в гърдите му. Пациентът в последна сметка умря.

Но все пак опитът показва първата животоподдържаща трансплантация на орган от прасе на човек. Според компанията на Ротблат, тествания на органи от целево отгледани свине може да стартират още през 2024 година

Изпълнителният шеф на „ транс-всичко “

В дъното на цялата история е Ротблат, юрист с докторска степен по здравна нравственос, наречена от списание New York „ изпълнителния шеф на транс-всичко “. Това не е единствено тъй като тя смени пола си от мъжки на женски на междинна възраст, както написа в книгата си „ От трансджендър към трансчовек “. Тя също по този начин е плодороден мъдрец в региона на „ етиката на бъдещето “.
още по темата
Ротблат се застъпва за цивилен права на компютърните стратегии, съпоставя обичайното разделяне на половете с расовия апартейд и основава трансхуманистична вяра „ Терасем “, за която твърди, че „ гибелта не е наложителна и Бог е софтуерен ”. Ротблат е прям последовател на човешкото величие, без значение дали е реализирано посредством основаване на софтуерни версии на живи хора или може би посредством замяна на органите им, до момента в който хората остаряват.

Откакто трансплантациите на свински органи гръмнаха в заглавията по първите страници на вестниците, Ротблат обикаля света в срещи с здравната общественост, разказвайки за своята работа и концепциите си. Не приема позвънявания от публицисти. Причината: „ Обещах си да не давам повече изявленията, до момента в който не реализира нещо, за което усещам, че е почтено “.

Ротблат има лист с по-нататъшните триумфи, към които се стреми. Това включва: поддържане на сърце от прасе, което да бие в продължение на три месеца у жив пациент, избавяне на живота на човек със свински бъбрек или поддържане на което и да е животно живо посредством 3D-отпечатан бял дроб. Това също е технология, която нейната компания създава.

Рискът от неверни стъпки

Следващата огромна стъпка за свинските органи ще бъде проведено клинично изпитване, което да потвърди, че този тип трансплантации непрекъснато избавят животи. Фирмата на Ротблат United Therapeutics и съперниците ѝ eGenesis и Makana Therapeutics, които отглеждат свои лични свине, се съветват с Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати за това по какъв начин да проведат такова изпитване. Бъбречните трансплантации евентуално ще бъдат първите.

Преди фирмите и лекарите да стартират по-мащабни тествания върху хора, FDA изисква да се извършат още една серия от опити върху маймуни. Агенцията търси „ продължително “ оцеляване на животните в продължение на шест месеца или повече. Настоява прасетата да се отглеждат в специфични, стерилни уреди без каквито и да е микроби.

„ Ако нямате тези две неща, ще бъде мъчно да съумеете “, споделя Джоузеф Тектор, хирург в университета в Маями и създател на Makana. Коя компания или болница първа ще стартира тестванията? Не е ясно. Тектор споделя, че атмосферата на конкуренция се управлява от риска от неверни стъпки. Само две или три несполучливи трансплантации могат да обрекат сходна стратегия.

„ Искаме ли да създадем първия опит? Разбира се. Но в действителност е значимо да не се отнасяме към това като към съревнование “, споделя Тектор. Въпреки това редица водещи центрове за трансплантация се борят да вземат участие в тестванията и да оказват помощ да се напише история.

„ Това е като въпроса за първите астронавти, които ще стъпят на Марс, споделя Робърт Монтгомъри, хирург от Нюйоркския университет, направил първата трансплантация на бъбрек от прасе. „ Вярваме, че ще проработи и че ще промени всичко “. Със сигурност обаче няма да е елементарно.

Ако органите са неограничени…

Трансплантациите от човек на човек работят толкоз добре – бъбречните трансплантации са сполучливи в 98% от случаите и постоянно не престават живота на пациентите с 10 или 20 години. Но органите, отгледани посредством свинете, съвсем несъмнено няма да са толкоз положителни. Разликата е, че в случай че „ неограничени органи “ в действителност станат налични, това доста ще усили броя на хората, които биха могли да дават отговор на условията за присаждане.

„ Много хора не са в описите заради дефицита на органи. Само идеалните пациенти се изброяват в листите – тези, които имат най-голяма възможност да се оправят добре “, споделя Монтгомъри.

„ Има процедура за асортимент, която тече. Всъщност не приказваме за това, само че в случай че имаше безграничен брой органи, бихте могли да замените диализата, да замените устройствата за подкрепяне на сърцето, даже да замените медикаменти, които не работят толкоз добре. Доколкото знам, има един милион души със сърдечна непълнота – само че какъв брой от тях получават трансплантация? Само 3500 ”, добавя хирургът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР