Развитието на София трябва да се основава на план и

...
Развитието на София трябва да се основава на план и
Коментари Харесай

Програма за София очертава приоритети в планирането и финансирането на проекти

Развитието на София би трябвало да се основава на проект и данни. Целта е бъдещето на столицата да не бъде под въздействието на субективни гледни точки и да не се работи „ на парче “, а да има връзка сред обособените елементи. Необходима и е съгласуваност на другите инстанции, които вземат участие в планирането и осъществяването. Заинтересованите страни би трябвало да вземат участие в процесите.

Това разясниха в студиото на Радио София урбанистът Емил Христов и социологът и урбанист Миглена Герасимова , които са в екипа на „ Софияплан “, изработил новия проект за интегрирано развиване на Столичната община – , който ще насочва програмно финансиране от Европейския съюз в интервала 2021 – 2027.

В програмата се предлага дефинират 14 цели за развиването на Столична община и 105 квартала, села и местности (обобщени в 7 групи), които имат най-голяма потребност от интервенция в идващите 7 години.

Специалисти са създали относителен разбор на другите столични квартали въз основата на избрани знаци. По този метод изпъкват проблемите и областите, нуждаещи се от възстановяване.

В Програмата за София ще бъдат заложени следните зони за предпочитано развиване посредством източници на европейско финансиране : централната градска част, в която попадат 21 зони за намеса; необятният център и старите периферни квартали – 13 зони; територии с най-вече нискоетажно застрояване (околоградски район) – 56 зони; територии с най-вече сложно застрояване (жилищните квартали) – 7 зони; териториите в южните квартали на града, които се развиват през последните години – 4 зони; индустриалните територии – 3 зони; естествени територии (паркове, градини, аграрни, горски) – 1 зона.

Целите на Програма за София произлизат от дълготрайната тактика “Визия за София 2050 ” и са съобразени с настоящите европейски и национални стратегически документи. Освен това са взети поради и изводите от разбора на икономическото, общественото и екологичното положение на Столична община, изработен в първия стадий от подготовката на Програма за София.

По думите на Миглена Герасимова документът задава рамка, осъществяването ще ангажира разнообразни участници. Предстои поредност от обществени полемики в зоните за влияние.

След това Програмата за София ще бъде импортирана за разглеждане в Столичния общински съвет.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР