Развитието на Северозападния регион зависи изцяло от задържането на младите

...
Развитието на Северозападния регион зависи изцяло от задържането на младите
Коментари Харесай

Вицепремиерът Борислав Сандов: Развитието на Северозападния регион зависи от задържането на младите хора


Развитието на Северозападния район зависи напълно от задържането на младежите, от локалната стопанска система и приоритизирането на характерни действия, присъщи за него. Това сподели през днешния ден по време районен конгрес в Плевен, вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите, който се включи онлайн в полемиката, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите му Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през своите финансови принадлежности, с които разполага, се стреми да основава условия за развиване на района.

Според министъра значимото е да бъдат основани условия за задържане на младежите през просветителния развой, както и да има нужните фрагменти, което към този момент не е единствено ангажимент на страната, още по-малко единствено на Министерство на околната среда и водите. Вицепремиерът акцентира, че уговорките, които страната ни има в процеса към прекосяване към въглеродно неутрална стопанска система, изискват подготовката на фрагменти, които да могат да заемат съответните позиции в държавната администрация, в бизнеса и във финансовия бранш. " Ние сме подготвени да сътворяваме курсове, ориентирани към следдипломна подготовка и към този момент работим с няколко университета. Бихме подкрепили основаването и на районен университет, който да образова студенти в специалности, касаещи ръководството и опазването на съставените елементи на околната среда “, добави министърът.

Той посочи, че вероятностите, свързани с река Дунав, с местата за туризъм, с горското и селското стопанство, както и с обитаемоте места, които основават нововъведения, са налице, само че поради недостъпна инфраструктура и липса на цели в районното развиване е основана отрицателна наклонност на обезлюдяване на Северозападния район, която води със себе си стопански крах.

" Северозападна България е най-бедният район на Европейския съюз и това би трябвало да бъде променено оптимално бързо ", съобщи. Според него това е допустимо посредством развиване на трансграничното съдействие, на нови браншове като биоземеделие, различен туризъм, на основани на природата решения в разнообразни сфери.

" Ако бъде следвана програмата на държавното управление, то след една - две години ще забележим смяна в развиването на този район ", заключи вицепремиерът.

Днешният районен конгрес бе отдаден на опциите и провокациите за развиването на зелените райони на България и промишленостите за здравословен живот. Форумът се провежда по самодейност на Областна администрация – Плевен. По време на срещата бяха показани новите благоприятни условия за развиването на районите и бизнеса по стратегия " Околна среда " (2021 - 2027г.) и посредством плановете на Националния проект за възобновяване и резистентност.

Сред акцентите бяха цели за развиване на селските региони за интервала 2023-2027 година и съответните благоприятни условия за подготовка на планове от индикативната стратегия за 2022 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР