Развитието на нервната система на бебето е най-интензивно в първата

...
Развитието на нервната система на бебето е най-интензивно в първата
Коментари Харесай

Азбука на неврологичното развитие на бебето - 3 ч.


Развитието на нервната система на бебето е най-интензивно в първата година от живота. Така то последователно се трансформира в едно малко, любознателно дете, готово да поеме цялата нова информация в заобикалящия го свят.

Към първа част от материала...

Към втора част от материала...

Кои са факторите, влияещи върху нервно-психическото развиване?

P (peekaboo) – „ криеница” . Това е една от най-забавните игри за бебето. По този метод то се научава, че предметите не престават да същрествуват, даже когато то не може да ги види. Бебето последователно схваща, че вие продължавате да стоите скрити (зад чаршафа например), макар че не може да види лицето Ви.

Q (quiet) – тишина . Фоновият звук безспорно е един от факторите, който най-вече изморява и затруднява работата на нервната система при възпримане на нова информация. Това важи в идентична степен, както за възрастните, по този начин и за бебетата. Поради тази причина при пуснат тв приемник да вземем за пример, детето възприема доста по-трудно новата информация от околния свят и доста по-бързо се изморява. Затова се предлага обучителните и стимулиращи игри да се правят на тишина.

R (repetition) – повтаряне . Въпреки, че за родителите може да е доста изнервящо желанието на детето пет пъти поред да прегледа една и съща брошура, чрез многократните повторения детето възприема по-бързо и елементарно новата информация.

S (synapses) – синапси . Това съставляват връзките, които се реализират сред обособените нервни кафези – нервони. По тях протича информацията под формата на нервни импулси, които се обработват в мозъка. От раждането до към 3 годишна възраст се построяват огромна част от синапсите. Колкото повече информация минава по нервните връзки, толкоз повече се усъвършенстват пътищата на предаване на сигналите. Затова построяването на стимулираща среда е от основно значение.

Т (tummy time) – слагане по стомах . Препоръчва се бебето постоянно да спи по тил, а денем сред храненията да се слага за известно време по стомах. Това е първата стъпка в построяването на двигателните умения. Така укрепва вратната и гръбната мускулатура, имащи отношение към контрола на главата, постоянния седеж и изправения стоеж. Подобрява се координацията и контролът на двигателните умения.

Свързани публикации.. С какво е значим сънят за бебето? 0 Бебето на шест месеца - по какъв начин да подтикваме нервно-психическото му развиване? 0 Бебето на 8 месеца - сън и интензивност 0

U (understanding) – схващане . След 8 месечна възраст бебето се научава да разпознава страстите у Вас. Така по изражението на лицето Ви то може да разбере дали даден нов за него човек е непосредствен или изцяло чужд. Бебето бързо възприема Вашата страст, като тя оказва отражение върху отношението му към съответния човек.

V (verbal language) – вербална връзка . Наблюдавайки придвижванията на устните Ви и чувайки речта Ви, бебето стартира последователно да се пробва да възпроизведе чутото. В началото това са обособени звуци, които наподобяват ритъма на говора, след това обособени срички, които свързват в елементарни думи в края на първата година (ма-ма, та-та, ба-ба и т.н.). Стимулирайте речевото развиване, като говорите на бебето с явен и понятен глас, допълвайте сричките, които то е почнало. Така ще подпомогнете образуването на говора.

Y (you) – Вие . На към 12 месечна възраст детето към този момент може да комуникира с Вас по своя си метод. В началото то демонстрира разнообразни предмети, които са му създали усещане (например кучето на улицата), от време на време посредством посочването детето търси отговор на въпрос или желае позволение за нещо (например за някои десерт в магазина).

Z (Zzz) – сън . Сънят е изключително значим за мозъчното развиване на бебето. В началото то прекарва съвсем цялото денонощие в сън, като се буди единствено за храма. Впоследствие потребностите понижават и се усилва дейното време. Все отново сънят е остава изключително значим за нервната система, като е открито, че са нужни 15-18 часа на денонощие в края на първата година. 3669
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР